Frankrijk: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Mont Saint-Michel en zijn baai

Dit ‘Wonder van het Westen’ bestaat uit een in gotische stijl gebouwde benedictijnenabdij gewijd aan de aartsengel Sint-Michaël. Het staat op een rotsachtig eilandje van 80 meter hoog – te midden van uitgestrekte zandbanken, blootgesteld aan krachtige getijden – tussen Normandië en Bretagne. De abdij – gebouwd tussen de 11e en de 16e eeuw – is een technische en artistieke ‘tour de force’, omdat men zich moest aanpassen aan de problemen die het natuurgebied met zich meebracht. Naast de abdij bestaat Mont Saint-Michel uit het dorp dat ontstond in de schaduw van de grote abdijmuren. Een dijk van 1.800 meter verbindt de rots met het vasteland. Klik hier voor meer informatie.

Paleis en park van Versailles

Het paleis van Versailles – de Fransen spreken van het kasteel van Versailles – was oorspronkelijk een jachtpaviljoen dat verbouwd werd tot kasteel en voor de koningen vanaf Lodewijk XIV tot Lodewijk XVI functioneerde als hoofdresidentie. Het is een van de grootste paleizen ter wereld en is verfraaid door meerdere generaties architecten, beeldhouwers, schilders en landschapsarchitecten. Gedurende meer dan een eeuw stond het model voor Europa als ideale koninklijke residentie. De grootste en bekendste zaal is de spiegelzaal die diende als ontvangstruimte en balzaal, beroemd vanwege de muurschilderingen en vele spiegels. Rondom het paleis ligt het prachtige park van Versailles. Klik hier voor meer informatie.

Romeinse en romaanse monumenten van Arles

UNESCO Frankrijk ArlesArles is een goed voorbeeld van de aanpassing van een oude stad aan de middeleeuwse Europese beschaving. De stad heeft een aantal indrukwekkende Romeinse monumenten, waarvan de vroegste – de arena, het Romeinse theater en de cryptoporticus (onderaardse gangen) – uit de eerste eeuw voor Christus dateren. In de vierde eeuw beleefde Arles een tweede gouden eeuw, zoals blijkt uit de baden van Constantijn en de necropolis van Alyscamps. In de 11e en 12e eeuw werd Arles opnieuw een van de meest aantrekkelijke steden van het Middellandse Zeegebied. Binnen de stadsmuren vormt Saint-Trophime met zijn klooster, een van de belangrijkste romaanse monumenten van de Provence. Klik hier voor meer informatie.

Kathedraal van Notre-Dame, voormalige abdij van Saint-Remi en Paleis van Tau, Reims

UNESCO Frankrijk Notre-DameDe Notre-Dame in Reims is een van de meesterwerken van de gotische kunst, vanwege de uitstekende hantering van nieuwe architecturale technieken in de 13e eeuw en het harmonieuze samengaan van decoratieve beeldhouwkunst met architectuur. De voormalige abdij van Saint-Remi heeft nog steeds zijn mooie 9e-eeuwse schip, waarin de overblijfselen liggen van aartsbisschop Saint-Remi (440-533) die de Heilige Zalving van de koningen van Frankrijk heeft ingesteld. Het voormalige aartsbisschoppelijke paleis – bekend als het Paleis van Tau – speelde een belangrijke rol in religieuze ceremonies en werd bijna volledig herbouwd in de 17e eeuw. Klik hier voor meer informatie.

Parijs, oevers van de Seine

UNESCO Frankrijk Seine ParijsVanaf de rivier de Seine kan men de ontwikkeling van Parijs en haar geschiedenis zien; van het Louvre tot de Eiffeltoren en van de Place de la Concorde tot het Grand en Petit Palais. De kathedraal van Notre-Dame en de Sainte Chapelle zijn architectonische meesterwerken, terwijl de grote pleinen en boulevards van Haussmann de stedenbouw aan het einde van de 19e en 20e eeuw over de hele wereld beïnvloed hebben. Parijs is een rivierstad, al sinds de eerste menselijke nederzettingen – van de prehistorische dagen en het dorp van de Parisii stammen – heeft de Seine zowel een defensieve als een economische rol gespeeld. Klik hier voor meer informatie.

Bordeaux, haven van de maan

Bordeaux, de haven van de maan, is de bewoonde historische stad, gesticht tijdens de periode van de Verlichting, waarvan de waarden tot de eerste helft van de 20e eeuw invloed hadden. De havenstad heeft meer beschermde gebouwen dan enige andere Franse stad, behalve Parijs. Bordeaux wordt gewaardeerd vanwege zijn historische rol als uitwisselingsplaats van culturele waarden gedurende meer dan 2.000 jaar, met name sinds de 12e eeuw dankzij commerciële banden met Groot-Brittannië en de Lage Landen. Het stadsontwerp weerspiegelt het succes van filosofen die steden wilden veranderen in smeltkroezen van humanisme, universaliteit en cultuur. Klik hier voor meer informatie.