Italië: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Historisch centrum van Rome, de eigendommen van de Heilige Stoel in die stad die extraterritoriale rechten genieten en San Paolo Fuori le Mura

UNESCO Italie RomeRome is volgens de legende gesticht door Romulus en Remus in 753 voor Christus. De oude stad was het eerste centrum van de Romeinse Republiek, later van het Romeinse Rijk en in de 4e eeuw werd het de hoofdstad van de christelijke wereld. Het Werelderfgoed – in 1990 uitgebreid tot de muren van paus Urbanus VIII – omvat een aantal van de belangrijkste monumenten van de oudheid. Hieronder vallen de fora, het mausoleum van Augustus, het mausoleum van Hadrianus, het Pantheon, de zuil van Trajanus, de zuil van Marcus Aurelius en de religieuze en openbare gebouwen van het pauselijke Rome. Klik hier voor meer informatie.

Historisch centrum van Florence

UNESCO Italie FlorenceFlorence – gebouwd op een Etruskische nederzetting – is het symbool van de Renaissance. De stad steeg tot economische en culturele superioriteit onder leiding van de De Medici-familie in de 15e en 16e eeuw. De artistieke creativiteit die zich 600 jaar lang ontwikkelde, is zichtbaar in de 13e-eeuwse kathedraal Santa Maria del Fiore, de kerk van Santa Croce, het Uffizi en het Palazzo Pitti. De stad bereikte haar hoogtepunt in de 15e eeuw, mede dankzij genieën als architecten Filippo Brunelleschi en Leon Battista Alberti, schilders Masaccio, Paolo Uccello en Sandro Botticelli, en beeldhouwers Donatello, Lorenzo Ghiberti en Luca della Robbia, en de onvergetelijke Michelangelo Buonarotti en Leonardo da Vinci. Klik hier voor meer informatie.

Piazza Del Duomo, Pisa

UNESCO Italie Pisa TorenHet Piazza del Duomo – ook wel Piazza dei Miracoli of Plein der wonderen genoemd – bevindt zich in het centrum van Pisa, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Toscane. Het terrein omvat 8,87 hectare. De gebouwen van het Piazza del Duomo staan in een grote groene vlakte en omvatten monumenten die wereldwijd bekend zijn. De vier meesterwerken zijn de kathedraal, de doopkapel, de campanile (de klokkentoren of ‘Scheve toren’) en de begraafplaats. De marmeren gebouwen dateren uit de middeleeuwen en hebben grote invloed gehad op de monumentale kunst in Italië van de 11e tot de 14e eeuw. Klik hier voor meer informatie.

Venetië en haar lagune

UNESCO Italie VenetieVenetië werd gesticht in de 5e eeuw en gebouwd op 118 kleine eilanden, waardoor het lijkt te zweven op het water van de lagune. De stad ontwikkelde zich tot een belangrijke maritieme macht in de 10e eeuw. Heel Venetië is een buitengewoon architectonisch meesterwerk waarin zelfs het kleinste gebouw werken bevat van ’s werelds grootste kunstenaars zoals Giorgione, Titiaan, Tintoretto en Veronese. De invloed van de stad op de ontwikkeling van de architectuur en monumentale kunst is aanzienlijk. Venetië is een uitzonderlijk voorbeeld van een stedelijke omgeving die zich heeft aangepast aan de specifieke eisen van haar natuurlijke omgeving. Klik hier voor meer informatie.

Villa d’Este, Tivoli

UNESCO Italie Vila  d Este TivoliDe Villa d’Este in Tivoli is één van de meest opmerkelijke en uitgebreide illustraties van de Renaissance cultuur op z’n meest verfijnds. Het complex bestaat uit het paleis en de tuinen. Samen vormen ze een ongelijke vierhoek en beslaan een oppervlakte van ongeveer 4,5 hectare. Het innovatieve ontwerp en de architecturale componenten in de tuin (waaronder fonteinen en sierbekkens) maken de plek tot een uniek voorbeeld van een Italiaanse 16e-eeuwse tuin. De tuinen van de Villa d’Este waren een van de eerste giardini delle meraviglie. Ze zijn een vroeg model voor de ontwikkeling van Europese tuinen. Klik hier voor meer informatie.