Noorwegen: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Bryggen

UNESCO Noorwegen BryggenHet Bryggen is de oude werf van Bergen. De oude werf herinnert aan het belang van de stad als deel van het handelsimperium van het Hanze Verbond, van de 14e eeuw tot het midden van de 16e eeuw. Veel branden hebben de karakteristieke houten huizen van Bryggen verwoest. De laatste brand was in 1955. De herbouw heeft traditiegetrouw oude patronen en methoden gevolgd, waardoor de hoofdstructuur bewaard is gebleven. Dit is een overblijfsel van een oude houten stedelijke bebouwing die ooit gebruikelijk was in Noord-Europa. Er zijn nu nog 62 gebouwen van dit voormalige stadsgezicht over. Klik hier voor meer informatie.

Staafkerk van Urnes

UNESCO Noorwegen Urnes staafkerkDe houten kerk van Urnes (de stavkirke) staat in de natuurlijke omgeving van Sogn og Fjordane. De kerk werd gebouwd in de 12e en 13e eeuw en is een uitstekend voorbeeld van de traditionele Scandinavische hout-architectuur. Het brengt sporen van de Keltische kunst, Viking tradities en Romaanse ruimtelijke constructies samen. Er zijn wereldwijd ongeveer 1.300 middeleeuwse staafkerken, waarvan 30 in Noorwegen. De kerken zijn gebouwd naar het ontwerp van de basiliek, maar geheel van hout. Karakteristiek voor de bouw zijn de ronde pilaren met rechthoekige kapitelen en halfronde bogen. De Staafkerk van Urnes staat symbool voor de houten gebouwen van het vroege Noord-Europa. Klik hier voor meer informatie.

Rotskunst van Alta

UNESCO Noorwegen Alta rotstekeningenDeze groep rotstekeningen in de Alta Fjord, vlak bij de poolcirkel, draagt de sporen van een nederzetting uit circa 4.200 tot 500 voor Christus. De duizenden schilderingen en gravures zorgen ervoor dat wij het prehistorische leefmilieu en menselijke activiteiten aan de randen van het Hoge Noorden beter kunnen begrijpen. Deze schilderingen en gravures liggen op 45 locaties verspreid over zeven plaatsen. Tijdens deze periode verzamelden de bewoners van het gebied zich hier meerdere malen per jaar, waarschijnlijk om rituele ceremonies uit te voeren. De rotstekeningen zijn waarschijnlijk elementen in mythen en verhalen over werelden bewoond door mensen en geesten. Klik hier voor meer informatie.

West-Noorse Fjorden – Geirangerfjord en Nærøyfjord

UNESCO Noorwegen GeirangerfjordGeirangerfjord en Nærøyfjord liggen in Zuidwest-Noorwegen ten noordoosten van Bergen. Deze fjorden liggen 120 kilometer van elkaar vandaan en maken deel uit van het West-Noorse fjordlandschap. De twee fjorden, waaronder ’s werelds langste en diepste, worden beschouwd als archetypische fjordlandschappen en ze maken deel uit van de meest opmerkelijke schilderachtige fjorden van de hele wereld. Hun uitzonderlijke natuurlijke schoonheid komt tot uiting in hun smalle en steile rotswanden, die vele watervallen rijk zijn. Klik hier voor meer informatie.