China: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Chinese Muur

In het hart van het kleine eiland Praslin ligt het natuurreservaat Vallée de Mai. Het reservaat bevat de overblijfselen van een natuurlijk palmbos dat bijna in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De beroemde coco de mer – de vrucht van een palmboom waarvan men zegt dat die groeide in de dieptes van de zee – bevat het grootste zaad in het plantenrijk. In het natuurreservaat groeien nog vijf andere inheemse palmsoorten. Vallée de Mai heeft een aantrekkelijk landschap met een onderscheidende natuurlijke schoonheid. Het gebied omvat 19,5 hectare palmbos dat grotendeels ongewijzigd is gebleven sinds de prehistorie. – See more at: http://unesco.nl/erfgoed/natuurreservaat-vallee-de-mai#zoom=1&lat=0&lon=0&layers=TB

UNESCO China Chinese muurTijdens de eerste Qin dynastie onder keizer Qin Shi Huang (220 voor Christus) werden gedeelten van vroegere vestingwerken samengevoegd om een uniek verdedigingssysteem tegen invasies vanuit het noorden te vormen. Het bouwen duurde voort tot aan de Ming dynastie (1368-1644) waarmee de Chinese Muur het grootste militaire bouwwerk op aarde werd met een totale lengte van meer dan 20.000 kilometer. De muur begint in het oosten bij Shanhaiguan, in de provincie Hebei en eindigt in het westen bij Jiayuguan, in de provincie Gansu is van buitengewoon belang vanuit historisch, strategisch en architectonisch opzicht. Klik hier voor meer informatie.

Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën (De Verboden Stad)

UNESCO China De Verboden StadDe Verboden Stad in Beijing was vijf eeuwen lang de zetel van opperste macht (1416-1911). Met zijn prachtige tuinen en vele gebouwen (met bijna 10.000 kamers vol meubels en kunstwerken) is het een waardevolle getuigenis van de Chinese beschaving gedurende de Ming en Qing dynastieën. Het Keizerlijk Paleis van de Qing dynastie in Shenyang bestaat uit 114 gebouwen uit de periode 1625-1626 en 1783. Het bevat een belangrijke bibliotheek en getuigt van de oprichting van de laatste dynastie die China regeerde, voordat de macht verplaatst werd naar het midden van het land met Beijing als hoofdstad. Dit paleis werd toen ondergeschikt aan het Keizerlijk Paleis in Beijing. Klik hier voor meer informatie.

Mausoleum van de eerste Qin-keizer (Terracottaleger)

UNESCO China Mausoleum van QinHet mausoleum van Qin Shi Huang is het grootste bewaarde mausoleum in China. Waarschijnlijk zijn er nog duizenden standbeelden die opgegraven kunnen worden op deze archeologische vindplaats, die pas ontdekt werd in 1974. Qin Shi Huang († 210 voor Christus) was de eerste keizer die China verenigde. Hij is begraven, omringd door de beroemde terracotta krijgers. Zijn graf ligt in het centrum van een complex dat het stedelijk ontwerp van de hoofdstad Xianyan weerspiegelt. De kleine figuren zijn allemaal verschillend; met hun paarden, karren en wapens vormen ze ware realistische kunstwerken van buitengewone historische waarde. Klik hier voor meer informatie.

Oude stad Lijilian

UNESCO China Oude Stad LijiangDe oude binnenstad van Lijiang is perfect aangepast aan de ongelijke topografie van deze belangrijke commerciële en strategische locatie. De Lijiang regio (in het noorden van de provincie Yunnan) wordt al sinds de steentijd door mensen bewoond. In de 13e eeuw na Christus werden aan de voet van de Shizi bergen huizen gebouwd, omringd door een stadsmuur en gracht. Deze historische kern is prachtig bewaard gebleven. De architectuur is opmerkelijk vanwege het samengaan van elementen uit verschillende culturen door de eeuwen heen. Lijiang heeft ook een oud ingenieus systeem voor watervoorziening dat tegenwoordig nog steeds functioneert. Klik hier voor meer informatie.

 

Zomerpaleis, een keizerlijke tuin in Peking

UNESCO China ZomerpaleisHet zomerpaleis in Beijing – voor het eerst aangelegd in 1750, tijdens de oorlog in 1860 grotendeels vernietigd en weer herbouwd in 1886 – is een meesterwerk op het gebied van Chinese landschapsarchitectuur en tuinontwerp. Het zomerpaleis omvat een gebied van bijna 3 vierkante kilometer, waarvan het merendeel bestaat uit water. Het natuurlijke landschap van heuvels en open water is gevuld met allerlei uitbundig versierde en goed bewaarde paviljoenen, hallen, paleizen, tempels en bruggen. De keizerlijke tuin bestond uit drie gedeelten, elk met een aparte functie: politieke en administratieve activiteiten, woonverblijven en recreatie en toerisme. In 1924 werd het zomerpaleis een openbaar park. Klik hier voor meer informatie.

Tempel van de hemel, een keizerlijk offeraltaar in Peking

UNESCO China Tempel van de HemelDe tempel van de hemel (tian tan), werd gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw. Het is een complex van cultusgebouwen dat zuidelijk van de Verboden Stad ligt. Het geheel bevindt zich in een omgeving van tuinen en wordt omringd door dubbele muren en oude naaldbomen. De keizers van de Ming en de Qing dynastieën hielden hier plechtige, rituele ceremoniën, waarbij ze door te offeren aan de goden in ruil voor een goede oogst, als bemiddelaar tussen hemel en aarde functioneerden. In het westelijke deel bevindt zich de hal van de keizerlijke onthouding, waar de keizer vastte na het offer ritueel.. Klik hier voor meer informatie.

Karstregio in Zuid-China

UNESCO China KarstregioDe karstregio in Zuid-China strekt zich uit over een oppervlak van een half miljoen vierkante kilometer in de provincies Yunnan, Guizhou en Guangxi. Hier vind men de meest spectaculaire vochtig tropische en subtropische karstlandschappen. Het stenen woud Shilin (steenbos) bij de stad Kunming bestaat uit uitzonderlijke exemplaren kalkstenen pieken en rotsen met uiteenlopende vormen en veranderende kleuren. De kegel- en torenvormige kalkstenen rotsen in Libo zijn wereldberoemd vanwege het bijzondere en prachtige landschap dat ze vormen. Zowel Shilin als Kunming gelden als wereldwijde referenties qua type landschap. Wulong staat bekend om de reuzen-dolines (komvormige verzakkingen), natuurlijke bruggen en grotten. Klik hier voor meer informatie.

Cultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe

UNESCO China RijstveldenHet cultuurlandschap van de Honghe Hani rijstterrassen beslaat 16.603 hectare in het zuiden van de Chinese provincie Yunnan. Het wordt gekenmerkt door spectaculaire terrassen die trapsgewijs naar beneden lopen vanaf de hellingen van de torenhoge Ailao bergen aan de oevers van de rivier de Hong. In de afgelopen 1300 jaar ontwikkelde het Hani volk een complex kanalensysteem om water uit de beboste bergtoppen naar de terrassen te brengen. Daarnaast creëerden ze een landbouwsysteem – met buffels, koeien, eenden en vis – als ondersteuning voor de productie van rode rijst, het primaire gewas in dit gebied. De Hani wonen in 82 dorpen – met traditionele rieten ‘paddenstoel’-huizen – tussen de bergtopbossen en terrassen. Klik hier voor meer informatie.