Duitsland (1975): studiereis naar Berlijn


Reisinspiratie: Studie-reis, in 1975 gemaakt tijdens het volgen van het atheneum op het Thorbecke in Arnhem.

 

Thorbecke

Op het Thorbecke volgende we op het atheneum de studiereis naar Berlijn. Van de opties is Berlijn het meest aansprekend en spannends.

 

West-Berlijn

Berlijn is op dat moment nog steeds gescheiden door de Berlijnse Muur in een oostelijk (communistisch) deel en een westelijk (kapitalistisch) deel. Indrukwekkend is de doorgang van West-Berlijn naar Oost-Berlijn (en terug) via Checkpoint Charlie, de zeer zwaar bewaakte overgang. Met name de angstsfeer is mij bijgebleven door het constante toezicht van de Stasie, alsmede het verhaal dat er recent een sportauto onder de slagbomen was doorgereden. Hierdoor werd er een betonnen S-constructie als barrière neergelegd bij de grensovergang om ervoor te zorgen dat auto’s slechts stapvoets konden passeren. Oost-Duitse grensbewakers uit de Deutsche Democratische Republiek (DDR) met karabijnen in de aanslag gaven je constant het gevoel dat als je iets verkeerd zei, net verkeek keek of op het verkeerde moment glimlachte, je direct opgepakt kon worden met een onbekende afloop.. …