Duitsland (1979): Militaire dienstplicht


Reisinspiratie: Oefening in Duitsland gedurende 10 dagen in oktober 1979 in Munster.

Militaire dienstplicht

Als enigs kind kon ik niet terugvallen op broederplicht, en ook een S5 zat er niet in. Dus was er geen ontkomen aan en moest ik mij melden op de Chasse-kazerne in Breda voor een opleiding bij de afdeling Verbindingen van de Artillerie van het Nederlandse leger. Lijnwerker was mijn lot, oftewel het leggen van telefoonverbindingen tussen het veld-HQ en de M107 kanonnen ter plaatse. Na deze theorie werd ik ingedeeld bij de 44e Afdeling Veldartillerie in ’t Harde.

Oefening SaxonDrive

Eens per jaar is er een internationale oefening, en dit keer samen met de Amerikanen. We moeten het als lid van de NATO opnemen tegen het grote rode gevaar van de Russen. De 4-tonners worden in witte kleuren gespoten en op de trein gezet, want het slagveld is dit keer bepaald rondom Munster. En het sneeuwt, dus we bereiden ons op het ergste voor. Aangezien tijdens zo’n oefening alleen radio’s worden ingezet (en geen telefoonverbindingen hoeven worden uitgerold), zijn wij als lijnwerkers veroordeeld tot bewaking. Urenlang in de nacht staan bibberen, terwijl je weet dat er toch niemand komt. De andere klus is leuker: bediening in de officiersmess…..lekker warm, gezellig, liters vol Baileys (romige liquer-drank), en je hoort nog eens wat. Bijvoorbeeld hoe laat s’ochtends de volgende actie geplanned staat, of wanneer de oefening eindigt. Samen met de maatjes Rinus van der Louw, Frits Boekhof, Lute Boekhoud en Pieter Pietersen maken we er het beste van, en is het best gezellig. Maar het is zoals met alles: achteraf herinner je je alleen de goede dingen.