Engeland (1989): Rondreis door Zuid-Engeland


Reisinspiratie: Vakantie met Anja in september 1989. Rondrit per auto door Zuid-Engeland (AA-hotels). Per ferry van Duinkerken naar Ramsgate.

AA-vouchers

We maken voor deze rondreis door Zuid-Engeland gebruik van AA-vouchers (van de Engelse zuster van de ANWB). Hierbij kun je de dag ervoor het volgende hotel op de route boeken, en ben je dus flexibel waar je op dat moment wilt overnachten. Voor het meerendeel gaat dit prima, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. De dag ervoor reserveren lukt niet, en dus zijn we op goed geluk gaan rijden naar een hotel. En dat gaat niet altijd goed ! Als je om 17.30 uur in het eerste hotel “occupied” te horen krijgt en dit herhaalt zich om 18.30 en 19.30 uur, en het donker wordt in de bossen, dan is het niet meer zo leuk…. Maar over het algemeen is het een prima systeem om door Engeland te crossen met de auto !

De zuidkust van Zuid-Engeland

Zuid-Engeland is zeer fraai, zeker als het weer goed is. Kleine landweggetjes, typisch engelse tuinen en hier en daar een kasteel vormen een mooi panarama. Sissinghurst Castle Garden is een bezoek meer dan waard, en de kasteeltoren staat centraal in de prachtige kasteeltuinen. Ook mag natuurlijk een bezoek aan St. Michael’s Mount, het kasteel op een bergje dat bij laag water via een pad bereikbaar is, en bij hoog water compleet in het water ligt. Voor de afwisseling tussen zoveel groen is het Auto-museum van Ford in Beaulieu ook best leuk. We rijden door de Dartmoor in Exeter, Devon, een fraai heidegebied dat een behoorlijk gebied van Zuid-Engeland beslaat. Een van de hoogtepunt in deze country-reis is echter het Overbeck’s museum in Salcombe, een hoog gelegen landhuis met een zeer fraai uitzicht. De zeer steile (en smalle) oprit naar het landhuis is spectalulair (zeker met tegenliggers) en de tuinen zijn spectaculair. De omgeving is hier subtropisch door de warme golfstroom, en dit is goed te merken aan de palmbomen die hier groeien.

De westkust van Zuid-Engeland

De westkust begint bij Land’s End, het uiterste puntje op Cornwall. Dit is een plek waar je geweest moet zijn, maar zeker niet de moeite waard is. Eigenlijk is het alleen een toegangspoort, waar weer eens een toegangskaartje gekocht moet worden. En naast de diverse souvenierskraampjes staat dan een paal welke aangeeft hoeveel kilometer het naar de diverse steden op aarde is. Wel fraai is de weg ernaar toe, door de dartmoors. Kasteel Tintagel in Cornwall is een van de vele kastelen waar je langs komt. Dit kasteel is nog het best onderhouden, en bekend van Koning Arthur en de Ronde Tafel. Het is een behoorlijke klim ernaar toe, maar dan zie je ook wat: historie uiteraard, maar ook fraaie natuur en vergezichten…..