Frankrijk (1980): Biscarosse


Reisinspiratie: Vakantie in Biscarosse (bij Bordeaux) in 1980. Samen met Dick Peters, Marja van Schilt, Wim ten Bosch, Ge van Wamel en Eef Korthouwer.

Heenreis

Met twee auto’s, waaronder de oude Datsun van Ge van Wamel met daarachter de mooie gele zeilboot, rijden Marja, Dick, Eef, Wim en Jacques naar Frankrijk voor een actieve zeilvakantie. Het idee is voortgesproten in cafe Vogido, en nu is het zover. Onderweg overnachten we bij de zus en zwager van Wim ten Bosch in een voorstadje van Parijs. Annelies en Herve zijn erg gastvrij en zijn net klaar met de bouw van hun nieuwe huis met uitzicht op tennisbaan. Onderweg naar Biscarosse krijgen we nog een probleem. Want op de rondweg van Parijs, de Periferique, mist de “auto met boot” de juiste afslag doordat niet snel genoeg van baan veranderd kan worden. De twee auto’s worden dus gesplitst, terwijl niemand het juiste adres weet. Kan ook niet, want we hebben niet geserverveerd en gaan op de bonnefooi. Maar elkaar kwijt raken betekent wellicht elkaar niet meer vinden tijdens de vakantie (want GSM’s zijn er nog niet). Gelukkig rijden beide auto’s de parkeerplaats op van de eerste benzinepomp, en kan het avontuur voortgezet worden.

Biscarosse

De omgeving van Bordeaux is net Nederland: groen en het regent. Maar de badplaats Biscarosse geeft hoop voor een zonnige en ontspannen vakantie. Met onze gitaren en zangkunst vormen we al snel het populaire middelpunt van de camping. Door de buren (een Frans gezin met kinderen) worden we gastvrij onthaald en uitgenodigd voor het spel Petanque (Jeu de Boule) en sterke mint-drank voor de winnaar. Van zeilen is er niet veel gekomen. Niemand, op eigenaar Ge van Wamel na, heeft enige zeil-ervaring. En aangezien het water erg ondiep is, is het risico van een gebroken mast te groot. Jammer maar helaas, ook van het extra benzine-geld en tijdverlies op de heenrit. Hadden we beter (en goedkoper) voor een uur een zeilboot kunnen huren ! Zelfs het vervoer terug van water naar camping gaat verkeerd: de mast trekt een telefoonkabel omver, met de nodige Franse opmerkingen (understatement) van dien. Maar al met al is het een leuke vakantie geworden, en daar ging het om !