Tsjechoslowakije (1976): Studiereis naar Praag


Reisinspiratie: Studie-reis naar Praag in het 5e jaar van het atheneum van de Thorbecke-school.

Grens van Tsjecho-Slowakije

Op de heenreis werd overnacht in een jeugdherberg in Bambergen. De nabijgelegen kroeg was s’ avonds natuurlijk gelijk stampvol. Niet alleen smaakten de grote pullen bier prima, ook het vrouwelijk schoon wilde best een keer op de foto. Bij de grens van Tsjecho-Slowakije maken we nog een hachelijk avontuurtje mee. De grens van het kapitalistische westen naar het Communistische oosten wordt zeer streng bewaakt. Overal zie je geschut staan en bewakers patrouilleren met geweren. Tijdens een businspectie vindt een douanier in een van de koffers een Libelle, en denkt dat deze propagandistische literatuur bevat. Na lang uitleggen kunnen we tenslotte toch Tsjecho-Slowakije binnenrijden.

Praag

De groep blijft meestal als geheel bij elkaar bij excursies. Maar in de stad wordt een opsplitsing gemaakt in meerdere groepen. Martin Sterk, Edze Erdman, Peter van den Hoek, Rob Toussaint, Nely van Dulm, Diny van Dulm lopen hier door de straten van Praag. Zeer fraai is de Karelsbrug, een van de bruggen over de rivier de Moldau.  Overigens liep het uit de hand toen iemand op een oude, stoffige auto schreef: ” ik wil gewassen worden !!” Direct werd de betrokken persoon door de staatspolitie (die ons blijkbaar in het oog hield) opgepakt, en pas na middernacht kon het politiebureau verlaten worden. Toen had een van de schooldecanen met gebaren kunnen uitleggen en overtuigen dat het een grapje was op de auto, geen propaganda ! Bijna waren we als groep met ons groepsvisum het land uitgezet !

Paardenfokkerij

Een van de excursies gaat naar een paardenfokkerij in de omgeving van Praag. Hier bekijken Martin Sterk en ikzelf een van de vele volbloedhengsten die daar lopen. Een ervaring op zich in zo’n communistisch land, want alles is erop gericht om prijzen te winnen en daarmee de kracht/macht van het communisme te benadrukken in het buitenland. We realiseren ons hoe vrij we in het Westen kunnen leven, iets dat we maar al te vaak vergeten….