Egypte (1991): Cairo + Nijl-cruise

Reisinspiratie: 10-daags bezoek aan Egypte in mei 1989 als bonusreis van RAET Microsystemen met als sponsor HP. Samen met Henk en Astrid Hut.

 

Bonustrip Hewlett-Packard

 Op Schiphol verzamelen zich 30 personen op uitnodiging van Hewlett-Packard voor de best-performers-bonustrip. Op het programma staat 10 dagen Egypte, niet slecht dus, en vanuit RAET Micro Systemen hebben zich Henk Hut en ondergetekende gekwalificeerd. Samen met Henk’s vrouw Astrid en de mede-reisgenoten wordt het een cultureel hoogtepunt, maar is de bevolking heel agressief om geld van toeristen af te troggelen. Om over de hygiene maar niet te spreken…..maar desondanks een ervaring die je meegemaakt moet hebben !!!

 

Cairo

Cairo stad heeft 15 miljoen inwoners en per jaar komen er 1,5 miljoen bij. Het autoverkeer is zeer chaotisch: auto’s rijden zonder licht, toeteren continue, rijden door rood en staan zelfs dwars op de linker snelwegbaan geparkeerd! Ook terugrijden op de weg behoort tot de normaalste zaken hier. Zelfs taxi-chauffeurs van buiten Cairo durven niet te rijden in Cairo…. We overnachten in Hotel Ramses Hilton, een zeer luxe hotel met veel glitter en praal. Hiervandaan bezoeken we de Sfinx van Giseh en de Pyramide van Cheops in de woestijn, compleet met kooplui eromheen die uit het niets verschijnen als er toeristen aankomen. Ook het Egyptisch museum, met veel originele Egyptische relikwieen is erg indrukwekkend en zeker een bezoek waard.

 

Luxor

Hotel Hilton International is een luxe hotel midden in sloppenwijk. Het contrast kan haast niet groter zijn, zeker met al die papieren en golfkartonnen huisjes waar complete gezinnen aan de oever van de Nijl wonen. We bezoeken de overblijfselen van de Tempel van Karnak en de Luxortempel: hier had men maar liefs een bouwtijd van 1.700 jaar voor nodig !! De 300 ton zware obelisken moesten dan ook van 200 kilometer ver gehaald (= gerold) worden. Maar zeer inventief werden ze vervolgens opgericht, zeker gezien er in die tijd nog geen hijsvoertuigen voor handen waren.

 

Nijlcruise

Aansluitend maken we een boottocht van 4 dagen op de Nijl, en wel van Luxor naar Aswan. De Valley der Koningen en Valley der Koninginnen, met het (kleine) graf van Toetanchamon, worden uiteraard bezocht. Ernaast is een groter graf (100 meter diep), dat eigenlijk veel indrukwekkender, maar minder bekend is. De Tempel van Horus in Edfu is de bestbewaarde tempel van Egypte. Hier krijg je echt een beeld hoe het toendertijd geweest moet zijn. Overigens heb ik tijdens de reis een nieuw werkwoord bedacht: Schotsen: tegelijkertijd schijten en kotsen !! (58 v/d 60 personen). De overgang van 45 graden in de zon naar 15 graden tijdens het eten, in combinatie van gebruik van besmet water (niet altijd wilde de bediening fresch orange juice letterlijk nemen) waren de oorzaak van de bacterieele besmetting !

 

Aswan

Hotel Pullman, een voormalig Engels (kolonie) paleis met schitterende veranda en vergezichten over het water, is onze eindbestemming in Aswan. Hier maken we een rondvaart met felukka’s (bootjes) op de Nijl naar het er tegenover, op een berg gelegen Mausoleum van Aga Khan. Het is bloedheet, en de zon brandt op onze lichamen. Ook om in de schaduw te lopen is de botanische tuin op een eilandje een bezoek meer dan waard. Al met al is deze rondreis door Egypte een reis om nooit meer te vergeten. Qua oudheid zeer indrukwekkend en leerzaam, en qua cultuur zijn de Egyptenaren als mensen ook heel apart.