Noorwegen (1991): Rondrit door Midden-Noorwegen


Reisinspiratie: Vakantie met Anja in augustus 1991. Rondreis van 2.500 km per auto door Noorwegen. Per boot van Kiel (Duitsland) naar Goteborg (Zweden).

Van Oslo naar Lillehammer

Voordat we doorrijden door Noorwegen bekijken we uitgebreid de stad Oslo. Ook op het programma staat natuurlijk het museum-eiland Bygdoy. Hier bezoeken we het Vigeland-museum, dat bekend staat om de vele aparte beelden in het park. Inderdaad een indrukwekkend geheel ! Onderweg noordwaarts bekijken we in het plaatsje Eidsvoll de Eidsvollbygning, het huis waar op 17 mei 1814 de Noorse grondwet werd geproclameerd. Aangekomen in Lillehammer gaan we langs het Maihaugen openlucht-museum: een volkenkundig museum met 125 oude gebouwen. Het museum geeft weer hoe de Noren vroeger gewoond en geleefd hebben. En natuurlijk bij in Lillehammer een bezoek aan de tentoonstelling voor de te houden Olympische Winterspelen 1994 niet ontbreken. Leuk om te zien hoe de een onbekend stadje transformeert in een toeristische attractie (met alle voor- en nadelen van dien).

Rit door Midden-Noorwegen

De rit door Midden-Noorwegen, plaatselijk de Peer Gynt-weg genaamd, is indrukwekkend. Deze landweg kronkelt zich door woest landschap met heide, bergrotsen en meren, zie ver je kunt zien. In Polfoss stoppen we bij de wildwater-rivier met waterval, waar we ook overnachten. De weg 258 (Grotli-Videseter) is een bergweg met schitterend uitzicht over gletsjers, bergen, dalen en watervallen. We zitten nu dik in de bergen en bekijken de omgeving vanaf het Dalsnibba-observatiepunt: na eerst zo’n 500 meter in 5 kilometer met de auto geklimd te hebben, hebben we een prachting uitzicht vanaf 1.476 meter hoogte. Mijn hoogtevrees wordt danig op de proef gesteld als Anja weer eens vlak langs de rand gaat staan …..

Geiranger Fjord

Zo ook bij het Geiranger Fjord: Anja maakt een foto op de flydalsjuv, een klein, ver-uitstekend rotsplateautje. Ook al is dit het meest gefotografeerde plaatje in Noorwegen, de angst blijft (bij mij). We bezoeken het Jotenheimen Nasjonalpark, een zeer groot en hoog gebergte-gebied. En op de Jostedalsbreien, een gletsjer-gebied, betreden we zelfs de eeuwige sneeuw. Ook spectaculair is het bergtreintje Myrdal-Flom: in 20 km wordt 866 meter hoogteverschil overbrugd. Helemaal aan de westkust van Noorwegen ligt het plaatsje Bergen. Hier regent het het meest, en ook nu is dat weer het geval. Bryggen is het historisch gedeelte van de stad, met oude huizen, markt en kade. En gelukkig hebben ze veel gezellige kroegen, want in de aanhoudende regen is het toch gelijk een stuk minder gezellig allemaal. Via het wintersport-plaatsje Geilo rijden we weer terug richting Oslo, waar de ferry al weer op ons wacht.