Frankrijk (1997): Vakantie in Opio

 

Reisinspiratie: Vakantie met Anja in Opio (bij Nice) gedurende twee weken in augustus 1997. Tweede week samen met ouders Anja. Autorit van 1.365 km via Luxemburg, Dijon, Lyon, Orange, Cannes naar Opio. Terug via de bergen naar Grenoble (gem. 50 km per uur !). Totaal 3.650 km gereden.

Huisje in Opio

We hebben in Nederland een huisje in Frankrijk gehuurd van de familie van een oude dame. Het berghutje ligt in Opio, op 5 km afstand van Grasse en 30 km van Nice. Het huisje, Les Lavandes (Lavendel) genaamd, is zeer moeilijk te vinden, en wordt na stijle en smalle weggetjes toch tussen de rimboe gevonden. De tuin is verwaarloosd, maar het huisje op zicht is prima.

Rondritten

De Zuid-Franse kust is bij uitstek geschikt om rustig rond te rijden en te genieten. Op de wegen langs de kust is het erg rustig, en ook het zeer warme weer draagt ertoe bij dat veel fransen in hun cabriolet genieten van de zon en van de aandacht die ze krijgen in hun (vaak peperdure exclusieve) wagen. Hierbij een aantal hoogtepunten:

 • Cornische de l’Esterel. Fraaie, 41 km lange weg langs de kust, met links het rode Estelle-gebergte en rechts de blauwe Middellandse zee. Rijden van Frejus naar St-Raphael is de beste rijrichting;
 • Gorges du Loup. De rivier de Loup ontspringt op 1.300 m hoogte en volgt een traject van 60 km tot hij in de Middelandse Zee uitkomt. Fraaie streek met veel natuurschoon met plaatsjes als Pont-du-Loup en Le-Bar-sur-Loup;
 • Greolieres ligt als een adelaarsnest, met fraaie vergezichten;
 • Villa Ephrussi de Rothschild is een waar paleisje bovenop de berg in Saint-Jean-Cap-Ferrat. Hier heb je verschillende soorten tuinen met prachtige vergezichten;
 • Juan-Les-Pins Boottocht met Vision Sous Marine, een boot met onderwater-uitzicht, naar de Bay des Milliardaires (gigantisch luxe huizen aan de baai);
 • Route Napoleon. Als we weer naar huis gaan, rijden we de 306 km lange weg (N85) door de Alpen van Nice naar Grenoble, zoals keizer Napoleon vroeger reisde. Was wel zeer fraai om te rijden, maar het schiet niet echt op als je weet dat je na de bergen nog 1.000 kilometer te gaan hebt …

Plaatsen in de omgeving

De hele kuststreek is zeer fraai, zeker met mooi weer (wat er vaak is). De dorpjes liggen fraai gelegen in het berglandschap en de hedendaagse hektiek lijkt geen grip te hebben gehad op hen. Enkele plaatsen en bezienswaardigheden waar we geweest zijn:

 • Grasse, met rondleiding door Fragonard, een parfumerie-fabriek. Best wel toeristich, maar toch leuk om het proces te bekijken (en te ruiken);
 • Saint-Paul-de-Vence. Een klein bergdorpje in de Pre-Alpen,en voormalige woonplaats van de schilders Matisse, Picasso, Chagall. Zeer veel galerieen zijn erin de kleine bergachtige straatjes te bezoeken;
 • Nice met z’n Promenade des Anglais, de boulevard langs de Middelandse Zee, waar de rijken (en bekenden) der aarde niet nalaten om zich te laten bewonderen;
 • Cathedral Sainte-Reparate, met z’n opvallend geglazuurde dakpannen;
 • Parc du Chateau, de op 100 m hoogte liggende ruines van een kasteel, en waarvan je een goed beeld krijgt hoe het hier vroeger heweest moet zijn .
 • Cannes, met z’n Boulevard met vervlogen grandeur, met Hotel Carlton als middelpunt;
 • Antibes met z’n Romeinse binnenstad en natuurlijk de haven waar veel heel luxe plezierjachten aangemeerd zijn. Sommigen zijn zo groot dat er een helicopter op kan landen, nog los van tientallen personeelsleden voor de verzorging aan boord;
 • Marineland, een parc met shows van orca’s en dolfijnen, en waar in een glazen tunnel boven je de diverse joekels van haaien ziet zwemmen.