Italie (1994): Rondrit Noord-Italie + Elba

 

Reisinspiratie: Vakantie in Italie met Anja in augustus 1994. Rondreis per auto door Toscane en het eiland Elba.

San Momme

Na een lange autorit komen Anja en ik aan in het oorden van Italie, iets boven Florence. SanMomme is een dorpje dat hoog in de heuvels ligt en redelijk moeilijk te vinden is. Echt zo’n typisch Italiaanse plattelandsdorpje, waar het plein nog de centrale plek is voor de (veelal) bejaarde bevolking. Parkhotel Arcobaleno, meer precies gelegen in de Bergen van Toscane, vlakbij Pistoia, is een fraai hotel. Niet alleen qua accomodatie, maar ook qua vergezichten. Het 25 meter zwembad wordt iedere ochtend en avond benut om minimaal een kilometer te zwemmen. Want binnenkort moet de triathlon gezwommen worden.

Florence

Florence ligt niet al te ver van onze verblijfplaats SanMomme en is een mooie stad. Je kunt de auto er echter niet parkeren, dus worden we verwezen naar de grote parkeerterreinen buiten de muren. Het is bloedheet, zo’n 35 graden, als we de stad gaan verkennen. Attracties van Florence zijn o.a. de Ponte Vecchio, de bekende brug met de vele kraampjes erop. Ook nu is het een komen en gaan van zowel lokale bevolking als toeristen. Ites rustiger is het gelukkig in het Galleria degli Uffizi, het museum met schilderijen van o.a. Michelangelo. Ook het Palazo Vecchio, het paleis met de fraaie beelden, is een bezoek meer dan waard. En natuurlijk nuttigen we een drankje op de Piazza del Duomo, het centrale ontmoetingspunt in Florence.   

Rondrit

Pisa klinkt erg touristisch (en is dat natuurlijk ook), maar toch vond ik het bezoek aan dit plaatsje niet tegenvallen. Uiteraard brengen we een bezoek aan het Campo dei Miracoli, met de Campanile (scheve toren), en ook aan de Dom, het Baptisterium en het Museo dell ‘Opera in wit marmer. Al met al een stuk indrukwekkender dan dat ik in eerste instantie had gedacht. Ook bezoeken we in Sienna het Piazza del Campo, een zeer fraai plein met in het midden een grote fontein. Hier worden de jaarlijkse paardenrennen gehouden, hetgeen een van de hoogtepunten van het jaar is voor de plaatselijk bevolking. Op de terugreis naar Florence nemen we eerst nog een kijkje in de omgeving van Lucca, meer sprecifiek de Villa Reale te Marlia, met zeer fraaie tuinen.

Eiland Elba

De laatste week van de vakantie brengen we door op het eiland Elba, waar we met de pont naartoe worden gebracht. Het Hotel Lacona is een matig hotel met een echte gaarkeuken zoals in militaire dienst. Nadat de buitendeur exact op tijd opengaat bestormen de toeristen letterlijk het buffet. Eet je later, dan loop je kans dat er geen tot weinig keus meer is. Kortom, niet echt….. Ook het eiland zelf is klein en heeft weinig te bieden. Na een middag rijden heb je alle attracties al gezien: Portoferraio, de entree van alle boten naar Elba, is een klein havenplaatsje met een kasteeltje. Eveneens in Portoferraio is het Palazzina dei Mulini, het paleis van Napoleon Bonaparte. Voor de echte Napoleonfreaks is er de Villa Demidoff, het buitenhuis (1814 – 1815) waar Napoleon gewoiond heeft. En aan de andere kant van het eiland bieden de havenplaatsjes Porto Azzurro en Marciana Marina een kleurrijk schouwspel. Maar na een paar dagen heb je het wel gezien op Elba, dus vertrekken we weer richting Nederland.