Noorwegen (1998): Rondreis naar Noordkaap

 

Reisinspiratie: Vakantie met Anja in september 1998. Auto-trip naar de Noord-Kaap, als onderdeel van de rondrit door Finland.

Midden-Noorwegen

Vanuit Finland in Noorwegen aangekomen, bezoeken we in Alta Alta niet alleen het bekende Fjord, maar ook het Alta Museum, met rotstekeningen die wel 6.200 jaar oud zijn. Hammerfest is de meest noordelijke haven van Europa, en tevens aanlegplaats van grote cruise-schepen. Toen we daar rondliepen meerde er zo’n gigantische joekel van een cruiseschip aan vol met Amerikanen. Binnen de kortste tijd was het hele plaatsje vol toeristen, en kon je er bijna niet meer lopen. Tijd om door te reizen dus ! .

Nordkapp

Ons doel is de Nordkapp, de meest noordelijke plek van Europa, met uitzicht op de Noordelijke Ijszee. De rit er naartoe is niet echt spectaculair, en ook het uitzicht op de eindbestemming is dat niet. Maar je hebt wel het gevoel dat je op een speciale plek staat. Wel heel speciaal zijn het noorderlicht en de zon die niet ondergaat in de maanden juni en juli. Hierdoor is het (bijna) altijd licht.

Grense Jacobselv

Grense Jakobselv is de grensrivier tussen Noorwegen en Rusland, compleet met grenspalen en bewaakte uitkijktorens. Gelegen op Noors grondgebied dat boven Finland ligt, is het al geen plek die veel toeristen trekt. Het abominabel slechte landweggetje langs de grens is heel onheilspellend, en je voelt de druk dat je door de russen bespioneerd wordt (denk je). Als ook de laatste 10 kilometer bijna stilstaand zijn afgelegd staan we oog in oog met de Barendszee. De storm en de kou zorgen ervoor dat we maar kort blijven genieten van de ruwe aanblik van de zee. En mogen we het hele eind weer terug …