Rusland (1998): City-trip Sint Petersburg

 

Reisinspiratie: Vakantie met Anja in augustus 1998. Drie-daagse busreis naar Sint-Petersburg als onderdeel van de autovakantie door Finland.

Toegang Rusland

Onderweg per bus vanuit Finland naar Rusland passeren we de grenscontrole met nog communistische grondigheid en achterdocht. Vol intimidatie (gewapende soldaten met zonnebril op verhoging en wachttorens met mitrailleurs), controle (spiegels die je achterkant kunnen zien en meetlatten voor de juiste lengte) en het laten wachten (zonder reden twee uur de bus laten wachten), en vervolgens nog twee uur voor het controleren van de bus en de paspoorten. Gammel toilet op de grenspost dat zo vies is (alleen voor toeristen) dat zelfs de aanblik de hoge nood compenseert.

Sint Petersburg

Sint Petersburg, gelegen aan de rivier de Neva, en gesticht door Tsaar Peter de Grote, is het paradepaardje van Rusland. Geld noch moeite is geinvesteerd om het Westen te laten zien hoe goed het is in Rusland. Het Winterpaleis / Hermitage is een paradepaardje op zich, een zeer fraai gebouw met daarbinnen een van de grootste kunscollecties ter wereld. Ook indrukwekkend is de Petrus en Paulus-vesting, met de graftombes van de tsaren in de kerk en de cellen van politieke gevangenen. Hier voel je hoe het geweest moet zijn als politieke gevangene in de ondergrondse kerkers, van iedereen verlaten. Sint Petersburg kent talloze kerken, waarbij met name de Opstandingskerk, met de gouden en azuurblauwe minoretten, en de Kazan-cathedraal, tempelvormig en fraai van binnen, eruit springen.

Stad van uitersten

Sint Petersburg is met recht een stad van uitersten. Enerzijds bittere armoede, zoals de boerinnen bij de Metro die zaadjes verkopen en bedelen bij de uitgang. Of de vrouw met smerig kind welke metro na metro ingaat om na een korte toespraak de hand op te houden. Aan de andere kant de ongekende luxe van de met bladgoud beklede kerken en andere pracht en praal, waarbij het communistische Rusland Sint Petersburg duidelijk gebruikte om zich te manifesteren naar het Westen. En natuurlijk de Russische Maffia, welke in de meest luxe auto’s en Armani-pakken rond flanereert door de stad. Het eten is niet overweldigend. Na het twee keer in een restaurant van ons betonnen hotel van 3.000 kamers geprobeerd te hebben, besluiten we de overige keren te eten in de Mc Donald’s even verderop…..