Schotland (1995): Rondrit door Schotland

 

Reisinspiratie: 8-daagse vakantie met Anja in mei 1995. Auto-rondrit van 1.750 km, met overtocht per boot van Ijmuiden naar Newcastle.

Midden-Schotland

De A82, het gebied tussen Strath en Glencoe, is een zeer fraai landschap met heide, bergen en water. Maar Schotland is naast zijn natuurschoon ook bekend voor zijn kastelen en tuinen. Het Eilean Donan Castle, een kasteel aan Loch Duich is daar een perfect voorbeeld van. Maar ook zeer fraai zijn Cawdor Castle bij Inverness, Stuart Castle bij Inverness en Balmoral Castle bij Braemar. Een van de overnachtings adressen is in Plockton, compleet met palmbomen aan een baai. En uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Inverewe Gardens, een van Schotlands mooiste tuinen. In GlenFarclas krijgen we een rondleiding door een whiskey-destillerij in de vallei van de groene weilanden. Na eerst Ierse whiskey niet echt lekker te hebben gevonden, probeer ik nu de schotse variant. Maar ook deze valt bij mij niet in goede aarde. Conclusie: ik ben geen whiskey-drinker. Ik hou het maar bij Drambuie: whiskey met honing, van 40%.

Edinburgh

Edinburgh is een fraaie, gastvrije stad. Om snel en effectief de stad en diens omgeving te leren kennen, maken we een rondrit per dubbeldekker door de stad en de omliggende gebieden. En klauteren omhoog naar Edingburgh Castle, gelegen op een berg met een prachtig uitzicht over de stad. Interessant is ook de Camera Obscura, een museum waarbij door een klein gaatje een telescoop-view over de hele stad verkregen werd. En prachtig is de Royal Botanic Garden, een zeer fraaie tuin met exotische planten in aparte glazen kassen. Sommigen daarvan moeten wel heel omvangrijk zijn, om de hoge bananenbomen te kunnen herbergen.