Verenigde Staten (2003): City-trip New York

 

Reisinspiratie: Eindpunt van de cruise Rotterdam – New York in de vakantie met Anja in augustus 2003. We verblijven enkele dagen  in New York voordat we terugvliegen naar Nederland. Blijkt net de grote stroomuitval plaats te hebben gevonden, met een complete verkeerschaos tot gevolg.

Cruise

Deze cruise met de MS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn (HAL) gaat van Rotterdam via de noordelijke eilanden (Schotland, Orkney-eilanden, Shetland-eilanden, Faraor-eilanden, Ijsland, Groenland, New Foundland) naar New York.     

 

New York

Nadat we aangemeerd zijn in de haven van New York, en eindelijk aan de beurt zijn voor de yellow cab, worden we naar ons hotel gereden: The Helmsley Middletowne. Centraal gelegen op 148 East 48th Street, tussen Lexington en 3rd Avenues, en vlakbij Central Park. Central Park is een oase van rust in deze hektische stad. Mensen lopen hard, wielrennen, skeeleren of liggen gewoon op het gras. Ergens anders in het park is een kermis voor de kinderen, weer ergens anders wordt op een kleed een kinderpoppenkast opgevoerd. Erg ontspannen allemaal. Heel apart is de rust die je ervaart, terwijl aan de rand van het park zichtbaar de wolkenkrabbers aanwezig zijn. Niet voor niets wordt Central Park aangeduid als de groene long van New York.

Broadway

We gaan de omgeving verkennen en lopen naar Time Square met alle opvallende en verlichte reclameborden. Bij de Ticketbox kun je kaarten voor de halve prijs kopen van Broadway musicals. Na een vergeefs rondje langs het Empire State-building (nog steeds mogen de toeristen niet de lift nemen naar nu het hoogste punt van New York), gaan we naar het Ford-gebouw in de gelijknamige 42th street. De Broadway-voorstelling 42th street is werkelijk prachtig, met zo’n 50 dansers/danseressen op het podium. Een indrukwekkende ervaring om zo’n voorstelling op Broadway mee te maken !! Al verkennend lopen we langs de Radio City Music Hall, de muziekhal in het Rockefellercenter. Om 14.00 uur is er een gratis excursie. Het is een schitterende schouwburg, die recent voor 19 miljoen dollar is gererstaureerd. Er kunnen 5500 personen in en het podium is gigantisch: 28 bij 28 meter, met allerlei technische snufjes !

Ground Zero

We maken een bustour door DownTown Manhattan, stappen uit in het zuidelijke gedeelte en lopen naar Ground Zero, waar voor 9-11 de TwinTowers stonden. Rondom het gebied staan hoge hekken, zodat foto’s maken niet makkelijk is, maar nu besef je pas wat voor paniek er geweest moet zijn toen de twee torens met al die stofwolken instorten. Na een wandeling langs de Hutson-rivier gaan we gaan we naar Wallstreet om de New York Stock Exchange te bekijken. Bezoeken is sinds 911 niet meer mogelijk, en ook de straten er omheen zijn bewaakt en afgezet met hekwerk en zelfs betonnen weg-afzettingen.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !