Canada (2003): New Foundland

 

Reisinspiratie: Excursie tijdens de cruise Rotterdam – New York in de vakantie met Anja in augustus 2003. 

Cruise

Deze cruise met de MS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn (HAL) gaat van Rotterdam via de noordelijke eilanden (Schotland, Orkney-eilanden, Shetland-eilanden, Faraor-eilanden, Ijsland, Groenland, New Foundland) naar New York. In Newfoundland een excursie gemaakt op het vaste land.

St. John’s

Het schip gaat voor anker in St. John’s, de Port of Call en tevens hoofdstad van Newfoundland. Om 08.30 uur gaan we van boord om met de bus een shore-excursie te maken. Op het programma staan de oude binnenstad van St. John’s en Cape Spear, een vuurtoren. St. John’s is een stadje met 110.000 inwoners en bestaat voor 50% uit geimmigreerde Ieren. Dit is goed te merken aan de vele Ierse Pub’s in het centrum. De huizen zijn voornamelijk van hout en in vele soms felle kleuren geschilderd.

New Foundland

We rijden met de Canadese bus door de bossen op zeer steile wegen naar Cape Spear, de meest oostelijk gelegen punt van Noord Amerika. De uit 1836 stammende vuurtoren is zeer fraai om te bezichtigen. Van buiten lijken er meer ramen dan werkelijk aanwezig in te zitten. Dit is gedaan vanwege de kou. Ook staan hier bunker en twee kanonnen uit de tweede wereldoorlog. Deze coastal defence battery nam het op tegen de vele Duitse U-boten. Wij rijden verder naar Signal Hill, zo genoemd omdat Marconi hier voor het eerst zijn transatlantische draadloze signaal ontving (de letter S) uit Engeland (1.600 km verderop). Ook gaf het gebouw op Signal Hill aan welk schip de haven binnen kwam aan de bevolking. De vuurtoren op Cape Spear deed een bepaalde vlag in de mast (b.v. als het een Engels schip was) en op Signal Hill zagen ze dat door een telescoop. Door dezelfde vlag in top te hangen gaf men aan de bevolking de herkomst van het schip aan en konden de verwelkomers naar de haven komen. Na een tour door de stad worden we weer naast het schip afgezet en checken we in. Een mooie gelegenheid om wat kleren uit te doen want de mist is opgetrokken en een lekker zonnetje schijnt al een tijd aan de hemel. Na de lunch op het schip lopen we de stad in om de stad te verkennen. De St. John the Baptist Anglican Cathedral is zeker een bezoek waard, zeker als de organist (zoals nu) aan het spelen is.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !