Finland (1998): Rondreis door Finland

 

Reisinspiratie: Vakantie met Anja in augustus 1998. Rondrit per auto (3.500 km) door Finland en (Noord) Noorwegen. Per boot van Travemunde naar Helsinki met de Silja Line (38 uur) en vervolgens met de slaaptrein (12 uur) naar Rovaniemi.

Helsinki

Aangekomen in Finland vanuit Travemunde per boot, rijden we Helsinki s’ochtends binnen. De stad lijkt net op Amsterdam met zijn haven en trams. We nemen een boottocht door de grachten om de stad te verkennen. Na eerst de auto op het spoorwegrangeer- terrein achtergelaten te hebben voor vervoer in de nachttrein, lopen we de stad in. We hebben nog enkele uren voordat de nachttrein vertrekt naar Rovaniemi. Het is best wel koud, dus houden we de pas erin en bezoeken ook een aantal musea. Fraai is het Kiasma-Nykytaiteen museum, met name ook vanwege het futuristisch ogende architectonisch gebouw. Helsinki is zo-ie-zo een leuke stad om een keer een city-trip naar te maken. De tijd gaat echter snel, en de trein wacht niet op ons. Op naar de poolcirkel !!

Rovaniemi

Rovaniemi ligt op de poolcirkel, vele honderden kilometers boven Helsinki. Echt slapen in de trein doe je niet, en we zijn dan ook zwaar vermoeid als we om 08.00 uur s’ochtens weer de auto instappen. De stad is bekend om het Santa Claus Postoffice, en veel toeristen versturen vanaf hier hun kaarten met een speciale stempel erop. Voor de rest is het wel redelijk kitsjerig, en compleet op toerisme ingesteld. Interessant is wel een bezoek aan het Artikum, een museum en wetenschappelijk centrum over de Arctische streken. Erg leerzaam.

Rondrit van Noord naar Zuid

Pallastunturi National Parc, een groot gebied met beschermde fauna, is mooi om in te wandelen. Ook het Inari Siida (markt)-museum, een fraai museum over de Sami-cultuur van Finland, is een bezoek meer dan waard. Terwijl we het grootste meer van Finland passeren stoppen we nog even in het Tankavaara Kultamuseo, een nagebouwd gouddelvers dorpje, met museum en zelf goudwassen. Een van de overnachtings-adressen is het Luosta Scandic hotel. Hier zitten we niet echt in een hotel, maar in houten huisjes met openhaard en eigen sauna. Ook fraai is het Kupiohet Orthodox kerkmuseum. Aan het einde van de rondtocht door Finland, vlak voor vertrek naar Sint Petersburg (Rusland), wordt Anja gebeten door een muskiet. Haar hand zwelt dik op, en bijna niemand in het ziekenhuis spreekt iets anders dan Fins. Niet echt paniek, maar toch wel verontrustend want op de Russische gezondheidszorg vertrouwen we niet echt. De Finse staat echter hoog aangeschreven, en gelukkig helpen de meegekregen medicijnen direct.