Finland (2001): Excursie naar Lapland

 

Reisinspiratie: 4-daags bezoek aan Lapland (Finland) in maart 2001 als bonusreis van Exedra Solutions. Gastheer: Lotus.

IBM/Lotus

 Bonusreis van IBM/Lotus voor haar beste partners, waaronder natuurlijk Exedra Solutions, naar Finland. Van Lotus zijn de volgende personen aanwezig: Harry van der Velden, Teun Schroeder, Ine van Gisbergen, JurJan Simonis, Rob Pohlman en Joop van Leeuwen; Van de partners (naast ondergetekende) zijn dit: Peter van der Schuyt en Arnold Mentz (Center One), Cor van der Wel en John Maasland (Promax), Mark Verver en Bert Mooy (Spherion), Michiel van der Kwast en Ronald Snijder (YellowStone), Alfons van Tongeren en Rene van Gorp (Go to Reality), Klaas van der Galien (Ideax), Maarten Frantz (GWI), Ronald Brinkerink en Dennis Sepp (Brein); Als organisatie/tourleader is Yvonne van Lindert (VCK Intercentive) van de partij.

Ontvangst

We vertrekken van Schiphol met Finnair naar Kemi, met een tussenstop in Helsinki. De ontvangst op de luchthaven is er gelijk al een om te onthouden: we worden welkom geheten door echte lappen in kleurrijke Lapse kostuums. Al zittend in de sneeuw rondom een kampvuur wordt verteld over de lapse cultuur en gewoonten. s’ Avonds gaan we per touringbus naar een houthakkers-avond in Hunter’s Lodge, midden in de besneeuwde bossen. Omringd door bossen, sneeuw en veel drank.

Sneeuwscooters

De volgende dag worden we eerst in poolpakken gehesen, en dan volgt er een bezoek aan het Sneeuwkasteel in Kemi. De sneeuwscooters (15 stuks) staan al klaar, en er volgt een kilometers lange tocht over het bevroren meer. Zo’n sneeuwscooter gaat superhard, en haalt snelheden van 70 kilometer per uur. En dat terwijl het ijs onder je keihard is en zeeeer onregelmatig !!!

Ijsbreker

Het doel van de tocht wordt langzaam duidelijk: middenop het bevroren meer doemt zich een ijsbreker op, en de sneeuwscooters naderen de ijsbreker tot op 5 meter. Vanaf het ijs wordt aan boord gegaan op de ijsbreker “Sampo”, waarna een cruise door de ijsschotsen volgt. Na afloop van de indrukwekkende cruise met verpletterde, meters dikke ijsschotsen, trekken we een duikerspak aan. Beneden in het wak waar de ijsbreker in ligt, gaan we te water en drijven we op de rug in het ijskoude water. Lachen gieren brullen, en je realiseert je nauwelijks wat je doet als je al drijvend onder het anker de ijsbreker aanraakt en de gigantische ijsbreker bekijkt ! De japanners in het gezelschap zien er niet uit in het veel te grote duikerspak.

Ijsrestaurant

s’Avonds volgt de transfer per bus van het Pohjanhovi Hotel in Rovaniemi naar Showland: twee reuzen-iglo’s midden in de sneeuw. Tafels en stoelen zijn van ijs en over de stoelen liggen dierenvellen. In het plafond van de iglo’s gloeien kleine lampjes als sterretjes aan de ijshemel: allemaal heel feeëriek. Jammer alleen dat ze gerekend hadden op een beperkte honger !

Husky- en rendierrijden

De volgende dag gaan we naar een lokale husky-boerderij, waar zo’n 75 Siberische poolhonden worden gehuisvest. Een rit achter de hondenslee, getrokken door 6 poolhonden, geeft een gevoel hoe het moet zijn als je de Noordpool per slee probeert te bedwingen: best vermoeiend nog ! Aansluitend een bezoek aan een rendier-boerderij, waar we les krijgen in het rendierrijden. Die beesten ogen traag, maar kunnen erg hard gaan ! Zeker als je laaggezeten tegen z’n kont zit te kijken…. Na een tussenstop op de Arctische cirkel, waar Santa Claus is gehuisvest (erg commercieel !!) vliegen we weer vanuit Rovaniemi via Helsinki naar Schiphol.