Groenland (2003): Prins Christian Sound

 

Reisinspiratie: Onderdeel van de cruise Rotterdam – New York in de vakantie met Anja in augustus 2003.

Cruise

Cruise met de MS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn (HAL) van Rotterdam via de noordelijke eilanden (Schotland, Orkney-eilanden, Shetland-eilanden, Falklandeilanden, Ijsland, Groenland, New Foundland) naar New York. Aangezien de boot uit de kust voor anker gaat is er een pendeldienst (tender) opgezet met een aantal reddingsboten (tenders).

Prins Christian Sound

Als we met de cruiseboot het vaste land van Groenland naderen is het zeer mistig, en lijkt de tocht over de Prins Christian Sound in het water te vallen. Dit is een zeer fraai fjord van 58 kilometer lang en op sommige plaatsen maar 480 meter breed. Je kunt er alleen van juni t/m eind augustus doorheen omdat het anders door pakijs is geblokkeerd. Maar de doorvaart gaat ook niet door als het mistig is of er te veel wind is, want dat is, zeker met zo’n groot schip, gevaarlijk. Om 08.45 uur hangt er nog een dikke mist om het schip maar als we rond 09.00 uur het fjord binnenvaren is de mist verdwenen en staat er een heerlijk zonnetje te schijnen. De volgende zes uur zien we de mooiste panorama’s die we ooit hebben gezien. Onder unieke weersomstandigheden (had de bemanning in al die jaren nog nooit meegemaakt) varen we langzaam op een rimpelloos water tussen miljoenen jaren oude granieten bergen, gletsjers (1.400 meter hoog), watervallen en ijsbergen!

Groenlandse ijskap

We passeren de uiterste zuidpunt van de Groenlandse ijskap, welke totaal 85% van Groenland beslaat. De permanente ijsoppervlakte is 1.500 mijl van noord naar zuid en meer dan 600 mijl van oost naar west. Op het dikste punt is de ijskap 2 mijl (3,2 km) dik. We genieten, lekker lui liggend achterop het Verandadek van het gigantische cruiseschip, met volle teugen en de weerspiegeling van de zon maakt het een onvergetelijke gebeurtenis. Af en toe komen kajaks richting het schip als we een kleine nederzetting passeren. Op een gebied van 200 meter bij 200 meter, begrenst door water en zeer stijle bergen, leven dan enkele Groenlandse families van de visvangst. Je zult er maar wonen….

Vasteland groenland

Vandaag gaan we aan land in Groenland en wel in Quqortoq, het grootste dorp van zuidelijk Groenland met 280 inwoners. De haven is te klein om het grote schip aan te laten meren, dus worden we weer met tenders aan land gebracht. De inwoners zijn Inuit (Eskimo’s), zien er Mongolees uit en hebben een gelige tint over zich. Opvallend zijn de zeer stijle weggetjes en de vele oude inwoners (ze lijken in ieder geval oud) die langzaam maar gestaag omhoog klimmen. We wandelen (langzaam) de berg op in het dorp en hebben zo een mooi overzicht op de haven en de kleurrijke huisjes. Een unieke ervaring rijker !

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !