Italie (1999): Rondrit door Noord-Italie (Venetie)

 

Reisinspiratie: Vakantie met Anja in augustus 1999. Rondrit per auto door Noord-Italie. Heenreis 1.100 km, terugreis 1.550 km. In totaal 4.050 km gereden.

Noord-Italiaanse meren

In Italie logeren we allereerst in Hotel Villa Luti in Campo Lomaso, gelegen in de bergen vlakbij Trento. Het is een landhuis met in de eetzaal een zeer fraaie plafondschildering, en welke gelegen is op een groot perceel grond met de gebruikelijk vergezichten erbij. Al rijdend rondom het Como-meer bekijken we Castello del Stenico, fraai gerestaureerd kasteel. We logeren in het Grand Hotel Tremezzo, een **** hotel, en het etentje op de veranda, met uitzicht op het Como-meer, is onvergetelijk. Aan de rand van het Garda-meer overnachten we in Villa Gardesano in Torri del Benaco.

Verona

Onderweg van het oosten naar het westen in Noord-Italie bezoeken we Bergamo, en met name de Citta Aolto, het oude gedeelte van de stad dat op de berg gelegen is. Met een treintje worden we er naar toe gebracht en het is leuk om hier rond te flaneren. Verona is zeker ook een bezoek waard. Centraal in de stad staat de Arena, het romeinse amphitheater. Het is bloedheet en we genieten eerst van een terrasje voordat we kaartjes gaan kopen voor de opera Aida. We hebben nog even tijd, en dus brengen we een bezoek aan de Castelvechio, het oud kasteel waarin een museum is gevestigd.

Veel te vroeg zitten we lekker in het zonnetje op de stenen grond, en verbazen ons om de Italianen die picknickmanden, zitjes en jassen meezeulen naar hun plek. Om 20.00 uur s’avond, als de zon onder gegaan is, begrijpen we het echter (te laat) wel…… een zere kont, in en in koud zitten we te luisteren naar de akoustische operaklanken in de verte. Wel een aparte belevenis overigens !

Venetie

Venetie is met 118 eilandjes en 400 bruggen natuurlijks een plaats welke veel tot de verbeelding spreekt. De boottocht erheen is alleen al een belevenis op zich. We logeren in Hotel Villa Mabapa, gelegen aan het Lido. Met de waterbus, welke heel normaal is in Venetie, laten we ons naar het centrum vervoeren. Samen met nog talloze toeristen raken we in vervoering van de Piazza San Marco (Polo), met Basiliek, het Dogenpaleis en Campanile (klokkentoren). Je kunt in Venetie gaan lopen (gratis), per waterbus reizen (goedkoop) of de gondel nemen (zeeeer duur). Wij nemen de waterbus en zien vandaaruit de fraaie bruggen Brug der Zuchten (tussen rechtszaal en gevangenis) en Ponto del Rialto over de Canal Grande. Of de Kerk van Santa Maria della Salute, welke opgericht is ter nagedachtenis aan de pest. Ook bezoeken we de Kerk Giovanni e Paolo, waar 11 dogen begraven liggen. Voor de moderne invalshoek gaan we kijken in het Museum Peggie Huggenheim, het beroemde mekka voor de moderne kunst.

Liturgische Riviera

Vanuit Venetië rijden we horizontaal naar het westen richting de kust. Eindpunt is Hotel Excelsior Palace in Rapallo, zeer luxe en fraai hotel. Dit hotel is gelegen op een berg en kijkt uit over de Golf van Genua. Hier verblijven we een aantal dagen in luxe, en ondernemen dagtochten langs de kustlijn. Kustweggetjes slingeren kriskras door het gebergte, naast de weg loopt de berg kaarsrecht naar beneden, en pittoreske plaatsjes liggen op plekken waar je je afvraagt of er wel een mens kan komen.

Kortom, een waardige afsluiting van een prima reis door een fraai landschap met vriendelijke Italianen.