Zuid-Afrika (2002): Rondreis noorden en zuiden

Reisinspiratie: 16-daagse rondreis door Zuid-Afrika in oktober 2002 tijdens vakantie met Anja. Zowel het noorden als het zuiden van Zuid-Afrika worden met auto en gids doorkruist. Reisorganisatie: American Expresse.

Rondrit in noorden van Zuid-Afrika

Na in Zuid-Afrika geland te zijn op het vliegveld van Johannesburg worden we opgevangen door onze gids Leon van de reisorganisatie American Express Traveling. In zijn witte Mercedes voert de reis in het Noorden naar Pretoria, het groene en bergachtige gebied rondom Tzaneen (met o.a. de Magoebaskloof), tot aan het vlakbij het Krugerpark gelegen Harryview. Na een kort bezoek aan het Krugerpark zelf vliegen we naar de Chitwa Chitwa Gamne Lodge voor een verblijf van enkele dagen in dit safari-mekka. Om vervolgens weer door te reizen van vliegveld Skukuza naar Johannesburg, waar een groter vliegtuig ons brengt naar George.

Pretoria

Na een lange vlucht is het goed relaxen in The Manor House of Tshwane, een luxe appartment. Vanuit deze uitvalsbasis bezoeken wen het Voortrekkersmonument, de herinnering aan de tocht van de boeren naar het noorden. Ook de Parlements- gebouwen (Union Buildings) zijn imposant, met name door de prachtige tuinen en het schitterende uitzicht over de stad Pretoria. We zitten niet helemaal in de tijd van het jaar, maar een groot aantal Jacaranda’s, bomen met paarse bloemen, bloeien reeds.

Magoebaskloof

The Coach House in Tzaneen, een voormalige postkoetshalte, is zeer fraai gerestaureerd, en het is hier dan ook goed toeven. Al rijdend naar het noorden van Zuid-Afrika bezoeken we Pekoe View, een thee-plantage, en gelegen in de glooingen van de boshellingen. Het is een oase van groen in een glooiend landschap. Weer iets heel anders is de Debegeni Fall, een waterval en braai (barbeque) plek. BBQ is de favoriete hobby van de Zuid-Afrikanen. Onze gids weet nog en leuk plekje: echt spectaculair is de grootste Baobab-boom (een boom die met de wortels omhoog staat), met een stamomtrek van maar liefst 47 meter waarin een bar gemaakt is !

Hazyview

Het landschap waarin we rijden wordt steeds bergachtiger, en na een bezoek aan de zjdefarm, de enige in Zuid-Afrika, naderen we de Drakensbergen. Bovenop De Drie Rondavels heb je een prachtig uitzicht over de Blyde River Canyon, een 70 km lange kloof, en kijk je op de overige bergen neer. Verderop zijn de Spoelgaten van Bourke’s Luck, ronde uitgesleten gaten in de rotsen. Het volgende overnachtingsadres is Highgrove House, een engels luxe appartement. Een cultureel snufje doen we op in het Shangana-dorp, een nog oorspronkelijk dorp met chief, drie vrouwen, 32 kinderen en een medicijnman. Dit zijn nog de oorspronkelijke bewonders van het land, en je voelt je echt “gast” in dit dorp. Verder is men van de buitenwereld afgesloten: kinderen gaan dan ook niet buiten het dorp naar school, bang als men is voor vreemde invloeden.

Krugerpark (safari)

Met vliegtuigje van het centrale vliegveld Skukuza naar het Chitwa Chitwa Game Resort, een schitterend privaat huttencomplex net buiten het Krugerpark. Vanaf de luie ligstoel heb je, heel decadent, een schitterend uitzicht over een waterpoel met nijlpaarden, krokodillen, visarends, olifanten en 400-600 buffels. Iedere dag is er in de ochtend en middag een game-drive voor het zien van olifanten, zebra’s, impala’s, neushoorns, giraffes, wrattenzwijnen, luipaard, hyena’s, etc. En als het donker wordt tijdens de drive eten en drinken we de door de organisatie meegebrachte versnaperingen op. Toen we een lekke band kregen en we buiten de auto moesten gaan staan, was dat wel zeer fraai zo onder de sterrenhemel zonder ook maar enig lichtvervuiling, maar ook erg spannend. De wilde dieren zien de wagen niet als gevaar of prooi. Zolang je binnen de contouren van de (open) wagen blijft is er niets aan de hand. Maar als je uit de auto zou stappen zien de dieren jouw eigen silhouet, en dat kan een prooi zijn… dus vallen ze aan (toch maar niet geprobeerd). Op de leeuw na zien we de Big Five in levende lijve: de neushoorn, de olifant, de buffel en het luipaard. Het eten wordt opgediend in een open kraal, met een groot vuur in het midden om de wilde beesten op afstand te houden. Erg gezellig en zeker een aparte ervaring in de donkere heldere hemel. s’Avond mag je alleen onder begeleiding van een ranger met geweer van en naar je hut. Dit omdat er geen hek om het Resort staat en de dieren dus dichtbij kunnen zijn. Op een nacht horen we dichtbij onze hut een hard geluid dat we niet direct herkennen. Als we s’ochtends naar het ontbijt lopen zien we dikke hopen strond liggen: de uitwerpselen van enkele nijlpaarden….

Rondrit in zuiden van Zuid-Afrika

Uiteraard worden we op het vliegveld van George opgewacht door onze tweede gids, Andrea. Ook zij rijdt (toevallig) in een witte Mercedes, en zij laat ons de mooiste plekjes in het Zuiden zien. Knysna, de Plettenburg Baai, Oudtshoorn met z’n struisvogelfarms, en natuurlijk de zogenaamde Tuinroute. Rijdend richting Kaapstad komen we langs wijnparadijs Stellenbosch, walvisparadijs Hermanus, met als einddoel Kaapstad waar we eveneens enkele dagen vertoeven. Ook daar is het goed toeven met attracties als de tafelberg, Kaap de Goed Hoop en het Victoria en Albert Waterfront, een super-de-luxe winkelcentrum vol met boten, restaurants, luxe winkels, etc. Waarna we weer van Kaapstad naar Schiphol vliegen in zo’n 13 uur….

George / Knysna

De rit door het landschap met de stoomtrein Outeniqua Choo Choo van Knysna naar George, gelegen aan de Indische oceaan, doet nostalgisch aan. We zien voor het eerst de wilde blauwe zee; – Falcon View, victoriaans landhuis op heuvels met uitzicht op de lagoon van Knysna, waar we enkele dagen verblijven; – Plettenberg Baai, soort Wassenaar aan de kust, met schitterende huizen op de heuvels, uitkijkend op de azuurblauwe wateren; – Boottocht met Blue Ocean naar zeerobben, dolfijnen en Zuid-Kaapse walvissen . We zien drie walvissen van 20 meter lengte vlakbij onze boot. Verderop gaan we volgens de schipper naar Kodak’s Delight. Later blijkt waarom: van de foto’s van de springende dolfijnen zijn er maar enkele met een dolfijn erop…je bent steeds te laat! – Tocht over verschillende bergpassen, zoals de Groot Rivier-pass, de Bloukrans-pass (kijken naar bungee-jumpen van 216 meter hoge Bloukrans-brug);

Oudtshoorn

Outeniqua-pass met daarna prachtige gele, blauwe en paarse bloemen in een soort prairy-gebied, zover je kan zien; – Highgate-struisvogelfarm, met rondleiding en struisvogelrace. Anja waagt zich bovenop een struisvogel die welliswaar in de stijgers staat;- Cango Caves, de belangrijkste druipsteengrotten van Afrika, in 1780 ontdekt;- Rozenhof lodge in Oudtshoorn, landhuis in victoriaanse stijl;- Krokodillen en cheeta-farm, met twee cheetah’s in het hok op de foto;- Tuinroute (R324), afwisselende landschappen met honderden hectares fruitbomen, heide, prairy, graanvelden.

Kaapstad en omgeving

Hotel Willowbrook Lodge in Summerset West; – Wijngebied tussen Stellenbosch, Paarl en Franschhoek (wijn-estates Neetlingshof, Boschendal, Nederburg bezocht); – Hermanus, met walvissen op 5 meter langs de kust !! – Restaurant Bientangs Seafood in Hermanus, grot met uitzicht op de walvissen; – Hotel Les Cascades in Kaapstad, met uitzicht op de Bantry Bay; – Kaaproute naar het Cape Peninsula National Park, met Kaap de Goede Hoop, het meest zuid-westelijke punt van Afrika, waar de warme Indische Oceaan en de koudere Atlantische oceaan zorgen voor mist, stromingen en verradelijk weer. Ook al in de VOC-tijd; – Boulders Beach, een strandje dat een broedkolonie is geworden voor de Afrikaanse pinguins; – Constantia Valley, de route langs de 5 wijn-estates (Groot-Constantia, Klein Constantia, Buitenverwachting, Steenberg en Uitsig); – Wijn-estate Uitsig, met restaurant La Colombe; – Tafelberg, met stijle, 500 meter draaiend omhooggaande kabelbaan, met prachtig uitzicht over Kaapstad en Robbeneiland; – Nationale Botanische tuin, met kleurrijke bloemen, planten en bomen; – Victoria en Albert Waterfront, het vernieuwde havengebied met restaurants, winkelcentra en bootjes; – Het zee-aquarium Two Oceans, met allerlei uitzonderlijke beesten uit zowel de Indische Oceaan als de Atlantische Oceaan.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie ! 

         

Reisverslag Download reis_zuidafrika_2002.pdf