Verenigde Staten (2004): Rondrit door Wilde Westen

 

Reisinspiratie: Rondreis met de auto door het westen van de Verenigde Staten, samen met Anja en haar ouders Cees en Diny van Schilt tijdens de vakantie in juni 2004.

Rondreis West-Amerika

Rondreis met de auto (Chevrolet Venture) door het westen van de Verenigde Staten. In totaal 4.300 kilometer gereden. Start in Los Angeles, de finish in San Francisco, en tussendoor gokcity numero uno Las Vegas en vijf nationale parken: Grand Canyon National Park, Monument Valley National Park, Bryce Canyon National Park, Death Valley National Park en Yosimity National Park.

Los Angeles

Na in Los Angeles geland te zijn op het vliegveld LAX gaan we naar ons hotel Mariott Downtown waar we overnachten. Met de Grand Tour VIP-bus bekijken we Santa Monica met Bell Air en Beverley Hill’s als luxe uitschieters, de Hollywood Walk of Fame, Downtown, de Mexicaanse wijk The Pueblo met z’n traditionele dansen, en China Town en Little Italy.

Daarna via San Diego en Palm Beach gereist naar Scottsdale (Phoenix) waar het echte wilde westen begint, compleet met cowboy ghosttowns.

Grand Canyon National Park

Met een helicopter van Papillon Grand Canyon Helicopters vliegen we gedurende 50 minuten over de Grand Canyon met in het midden de Colorado-rivier. Echt een indrukwekkende ervaring, zeker als je bedenkt dat de Grand Canyon in totaal 446 kilometer lang is, in breedte varieert van 13 tot 26 kilometer, een hoogte heeft van 1600 meter en dat de oudste rotsen stammen van 1800 miljoen jaar geleden!

Monument Valley National Park

Vandaag rijden we met onze Chevrolet Venture naar Monument Valley, en logeren we in Kayanta. In totaal een rit van zo’n 330 kilometer.

Het gebied dat het meest gefotografeerd is in Amerika en waar diverse films gemaakt zijn in de loop der jaren. Hier staan de rotsformatie in de prairies die je in ieder vakantietijdschrift ziet over Amerika. De grond is rood, alsook de rotsen, en van dichtbij is het geheel indrukwekkender dan veraf.

Bryce Canyon National Park

De Brice Canyon is rood gekleurd, en heeft heel veel rotspunten in verschillende formaties. Schitterend om te zien. De mooiste gezichtspunten zijn Natural Bridge (een uitgesleten boog), Brice Point en Sunset Point. Een schitterend panaroma om te zien. We logeren in Rudy’s Inn, een echt cowboy-hotel. In het nabjgelegen Castle Canyon parkeren we de auto en lopen we een stukje van de trail, maar naderende onweersbuienbesluiten ons terug te gaan naar de auto. Fraaie rode rotsformaties en droge rivierbeddingen geven een fraai panorama.

Las Vegas

Las Vegas, de stad van het gokken en de extreme hotels. Gelogeerd in het hotel Circus Circus, met trapezes boven de gokkasten. Gelegen aan het einde van de strip, met uitzicht op de Stratosphere-toren met schietstoel, achtbaan en wip op 200 meter !!

Andere bezochte hotels zijn Le Mirage, Ceasar’s Palace en hotel Venetie. Ook bezoeken we de show Jubilee. Met de taxi zijn we er in 10 minuten en eten in het hotel Bally’s, een frans hotel compleet met Eifeltoren. Ook hier is een frans straatje, en als we de zalmsandwich opeten lijkt het net of we op een terrasje in Parijs zitten.

De show Jubilee begint om 19.30 uur in het hotel. Het is een schitterend spektakel met topless dames, fraaie decors, zeer mooie en extravagante kleding, jongleurs, touwartiesten en slangenmensen.

Death Valley National Park

Na zo’n 150 kilometer rijden vanaf Las Vegas gaan we het natuurreservaat Death Valley binnen. Het is heel anders dan we ons voorgesteld hebben. Uiteraard is het warm (35-40 graden), maar naast zand zijn er ook allerlei gevormde rotsformaties in vele verschillende kleuren. Op het Zabriskie Point lopen we naar boven om te genieten van het maanachtige landschap. Miljoenen jaren geleden was hier een meer, en dus kijken we nu op de bodem hiervan. Heel indrukwekkend om te zien. Via zoutvlaktes, lava-achtige gebieden, steppenlandschappen en het laagste gebied van Amerika, de plaats Baywater welke op zeehoogte ligt, rijden we weer de bergen in. Van 0 meter bereiken we in korte tijd de 1650 meter hoogte om twee bergpassen te passeren.

Yosemite National Park

De Tioga-pas ligt boven de 3000 meter en heeft schitterende uitzichten op besneeuwde bergen. Ook langs de weg lift af en toe sneeuw. Als we het Yosemite National Park binnengaan met onze National Park-pas zitten we middenin de naaldbomen, meren, stroomversnellingen en besneeuwde bergen. Schitterend gewoon.

In het plaatsje Wawona nemen we de pendelbus naar ons doel: de gigantische bomen in Mariposa Grove of Giant Sequoias. Daar aangekomen nemen we eerst een tour van 1,15 uur met een open tram achter een truck om de gigantische bomen te bekijken: de hoogste is 88 meter, heeft een omtrek van 12 meter en is meer dan 3000 jaar oud !

Heel indrukwekkend als je eronder staat en omhoog kijkt. Door tanine aan te maken hebben ze een rode kleur, zijn ze keihard en daardoor bestand tegen bosbranden en bacterieen. De wortels gaan maar 2 meter de grond in, maar spreiden zich wel 45 meter uit om zoveel mogelijk water en voedingsstoffen te krijgen: een volwassen Sequoia-boom heeft 8000 liter water per dag nodig !

San Francisco

Vanuit ons hotel Best Western Americana boeken we de City Tour door San Francisco. De stad is opgebouwd op 43 heuvels en de wegen gaan soms stijl omhoog en omlaag. We bekijken Twin Peak’s waar je van boven een heuvel de stad kunt bekijken, komen langs de Cable Car Barn, de kabelbaantram die alleen in San Francisco rijd en getrokken wordt door kabels in de grond. Ook Alamo Square, met z’n Victoriaans huizen en daarachter de contouren van de stad, behoort natuurlijk tot de stops.

De relatief kleine bus kan door de kleine straatjes in de verschillende leefgemeenschappen komen. Van China Town, met 800.000 chinezen de grootste in Amerika, tot de Marina aan het water. Uiteraard gaan we ook door het Golden Gate Park, welke zelfs nog wat groter is dan Central Park in New York !En natuurlijk de Golden Gate Bridge, 2,8 kilometer lengte tussen de twee draagtorens net stalen draagkabels welke continue geverfd moeten worden door een groep van 34 schilders ! De brug heeft alle aardbevingen doorstaan, maar het werd kritisch op het 50-jarig bestaan van de brug in 1987 toen deze voor het autoverkeer gesloten werd en 350.000 wandelaars op de brug gingen staan. De hangbrug zakte 2 meter door !

Na de blik op het gevangenis-eiland Alcatraz rijden we richting Fisherman’s Wharf, het uitgaansgebied bij de haven. Maar voordat we daar aankomen gaan we eerst in een straat echt stijl (31,5 graden!) naar beneden met de bus, en passeren we de straat Lombard Street, nog stijler (35 graden !) en waar negen bochten gemaakt zijn om het minder stijl te laten zijn voor de auto’s (en vroeger de paard en wagens). Hier geven de hortensia’s die in elke bocht staan een kleurrijk aanzicht.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie ! 

         

Reisverslag Download reis_amerika_2004.pdf

1 gedachte op “Verenigde Staten (2004): Rondrit door Wilde Westen

  1. Leuk, ik heb zelf 2 jaar in LA gewoond en ken al de plekjes waar je was.
    late reactie he, maar ja, dat kan zo maar.

    gr.mandy

Reacties zijn gesloten.