Cruise (2003): De reis

Cruise

Cruise met Anja in september 2003 met de MS Rotterdam van de Holland Amerika Lijn (HAL). De reis ging van Rotterdam via de noordelijke eilanden (Schotland, Orkney-eilanden, Shetland-eilanden, Faraer-eilanden, Ijsland, Groenland, New Foundland) naar New York. Aangezien de boot uit de kust voor anker gaat wordt er telkens een pendeldienst (tender) opgezet met een aantal reddingsboten (tenders) om de excursies op het vasteland te kunnen volgen.

Rotterdam

Nadat de scheepstoeter geklonken zingt een Rotterdams chanti-koor, verkleed als zeelui, ons toe vanaf de wal en om 17.00 uur precies gaan de trossen los. Langzaam vaart de MS Rotterdam via de Nieuwe Waterweg richting Noordzee, begeleidt door spuitende blusboten, verschillende SPIDO-boten, de KNRM en allerlei andere bootjes. Duizenden mensen staan langs de kant om het schip te bekijken, want zulke grote schepen als die van de Holland Amerika Lijn komen zelden meer in de Rotterdamse haven.

Schotland

De volgende ochtend gaat het schip voor anker in de haven van Edingburgh, en een viertal reddingsboten verzorgen een pendeldienst (tender) naar de wal. De tenders zijn kleine motorboten waar (in geval van nood) 150 personen in kunnen. Na een kort bezoekje aan St. John’s Church lopen we via de West Princess Street Gardens naar Edinburgh Castle. We bezoeken de crownjuwels (kroonjuwelen), de grote zaal, de kerk die herinnert aan alle Schotse gevallenen in de vele oorlogen, en het museum van het Schotse regiment. Om 15.00 uur nemen we de pendeldienst weer terug naar de boot, waar we snel nog wat eten en uitrusten voordat we om 18.00 uur weer vertrekken naar de Tattoo. Dit is een hele logistieke operatie, want zo’n 600 passagiers moeten eerst per tender aan land en daarna per bus weggebracht worden. En na afloop ook nog op tijd weer terug, want direct daarna vertrekt om 24.00 uur de boot. De Edinburgh’s Millitary Tattoo wordt gehouden op de Esplanada (marktplaats) van Edinburgh Castle, dat voor de gelegenheid sfeervol verlicht is. Gedurende 1 uur is het een komen en gaan van doedelzakorkesten, brassbands, stuntrijders op motors, paarden die kanonnen trekken, in traditionele kledij gestoken bands uit Oman en Afrika.

Orkney-eilanden

Als we ’s ochtends na het ontbijt op het buitendek zitten, zien we al verschillende eilanden langs ons heen glijden. De Orkney Eilanden omvatten zo’n 70 grotere en kleinere eilandjes. Ze zien er groen uit, zijn vlak en sommigen herbergen slechts enkele bewoners. Vandaag staat de excursie naar Skara Brae en het Skaill House op het programma. Na een behoorlijk lang verblijf in de Queensroom (het theater), omdat 1 van de boten is uitgevallen, gaan we met de tender van de MS Rotterdam naar de haven van Kirkwall. Aldaar wachten de bussen reeds op ons. Onderweg vertelt onze (overigens beroerd Engels sprekende) Nederlandse gids (getrouwd met een Orkney-inwoner en 29 jaar in Hoy) over het leven op de Orkney eilanden. (zie ook www.visitorkney.com).

Shetland-eilanden

 ’s Ochtends om 08.00 uur legt de MS Rotterdam aan in de haven van Lerwick, de hoofdstad van de Shetland-eilanden. Vanaf het schip is al duidelijk te zien dat de Shetland-eilanden veel glooiender en afwisselender zijn dat de vorige eilanden. Na de tender blijkt dat ook tijdens de busrit. Veel heuvels en meren, zowel gras als stenen en kleine weggetjes die door het landschap slingeren. Bij het plaatsje Sandwick, gaan we met de ferry naar het eiland Mousa., een rustig en vogelrijk eiland, alwaar we al lopend de ruines van Mousa Broch bekijken.

Faraer-eilanden

Vandaag begint de excursie pas om 10.30 uur, dus we kunnen het rustig aan doen met het ontbijt. De boot heeft in het begin van de ochtend aangelegd in Torshavn, de hoofdstad van de Farao eilanden. Direct vallen de felgekleurde huizen op, als ook de hoeveelheid bergen. Dat blijkt ook als we met de bus door de omgeving rijden. Een plaatselijke gids, een rechtenstudent op een universiteit in Frankrijk, vertelt ons het een en ander over het land en wat we zien. Na zo’n uurtje rijden stappen we in een luxe speedboot waar 25 personen in kunnen. Na 40 minuten varen komen we op onze eindbestemming, het eiland Mykinos..

Ijsland

Na 36 uur uur varen arr5veren we in de haven van Akureyri, de op 1 na grootste plaats van IJsland met 80.000 inwoners. Het is wat mistig en de toppen van de bergen in het fjord zijn bedekt. Dat komt niet zo goed uit, want vandaag gaan we vliegen. Een kort busrit volgt naar het plaatselijke vliegveld en een 10-zits vliegtuigje brengt ons in 20 minuten naar het eiland Grimsey. De volgende ochtend leggen aan in de haven van Reykjavik, waar we om 08.30 uur in de bus worden verwacht voor de excursie The Golden Circle door het zuiden van IJsland. Rond Reykjavik wonen 180.000 van het totaal aantal van 280.000 inwoners van IJsland. Reykjavik is dan ook de enige stad van IJsland en er liggen nog 3 andere cruiseschepen in de haven. Na een korte rit door het centrum verlaten we de stad en direct valt de leegte op. Maar liefst 10 golfbanen bevinden zich rond Reykjavik en verschillende bergen omringen het bewoonde gedeelte. De bus rijdt allereerst naar de plek waar anno 930 het Nationaal Parlement van IJsland in de open lucht, de Alting, werd gehouden. Zo’n 150 afgevaardigden, meestal boeren, kwamen dan bijeen gedurende 2 weken in Pingvellir. Dit is sowieso een interessant gebied, want hier komen twee breukvlakken bij elkaar: het Noord-Amerikaanse en het Euroaziatisch continentaal plat. Door het Thingvellir Nationaal Park rijden we naar de waterval Gullfoss, de gouden waterval genaamd, welke water van 30 meter hoogte naar beneden laat storten. Het bijbehorend geluid maakt het geheel imponerend.

Groenland

Varend door het fjord Prins Christian Sound passeren we de uiterste zuidpunt van de Groenlandse ijskap, welke totaal 85% van Groenland beslaat. De permanente ijsoppervlakte is 1500 mijl van noord naar zuid en meer dan 600 mijl van oost naar west. Op het dikste punt is de ijskap 2 mijl (3,2 km) dik. We genieten, achterop het Verandadek liggend, met volle teugen en de weerspiegeling van de zon maakt het een onvergetelijke gebeurtenis. De volgende dag gaan we aan land in Groenland en wel in Quqortoq, het grootste dorp van zuidelijk Groenland met 280 inwoners. We worden met tenders aan land gebracht. De inwoners zien er uit als Mongolees en hebben een gelige tint over zich. We wandelen de berg op in het dorp en hebben zo een mooi overzicht op de haven en de kleurrijke huisjes.

New Foundland

Na weer een dag op zee komen we aan in St. John’s de Port of Call en tevens hoofdstad van Newfoundland. Om 08.30 uur gaan we van boord om met de bus een shore-excursie te maken. Op het programma staan de oude binnenstad van St. John’s en Cape Spear, een vuurtoren. St. John’s is een stadje met 110.000 inwoners en bestaat voor 50% uit geimmigreerde Ieren. Dit is goed te merken aan de vele Ierse Pub’s in het centrum. De huizen zijn voornamelijk van hout en in vele soms felle kleuren geschilderd. We rijden met de Canadese bus door de bossen op zeer steile wegen naar Cape Spear, de meest oostelijk gelegen punt van Noord Amerika.

New-York

Na twee volle dagen op zee staan we de volgende ochtend om 05.15 uur op. Onder het ontbijt kijken we naar het binnengaan van de MS Rotterdam in de haven van New York. Achterop het schip kijken we in het zonnetje naar de (steeds groter wordende) gebouwen van Manhattan. Het vrijheidsbeeld is relatief klein maar wel indrukwekkend. Het is gemaakt door Eifel, die later ook de Eifeltoren gemaakt heeft. De wolkenkrabbers van Manhattan zijn echter ook indrukwekkend en zo varen we lang een Amerikaans vliegdekschip voordat we even later in het dok aanleggen. Nadat we ge disembarked zijn verlaten we de MS Rotterdam. Een perfecte vakantie en een super reisinspiratie rijker.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie ! 

Reisverslag Download reis_cruise_2003.pdf