Cruise (2003): En natuurlijk…relaxen

Flaneren op het schip

Het schip is zo groot dat je bijna zou verdwalen. Maar aan de buitenkant, langs de reling, kun je heerlijk uitwaaien. Fanatieke amerikanen, tot op hoge leeftijd aan toe, lopen hier hun rondjes als dagelijkse fitness-oefening. En binnenin het schip val je van de ene luxe verbazing in de andere. Zelden zoveel decadentie bij elkaar voorzien. Niet voor niets is MS Rotterdam het vlaggeschip geweest van de complete Holland America Lijn-vloot. Zwemmen, zonnen, gokken in het casino, fitnessen in de sportruimtes……. you name it, en je kunt het doen op het schip.

Of naar het theater

Het cruiseschip beschikt uiteraard over een eigen theater. En ik kan wel zeggen dat deze tot de mooiere behoort welke ik bezocht heb. Uiteraard met eigen orkest en eigen revuegroep, alleen de komieken en andere (internationale) entertainers worden ingevlogen en komen bij de eerstvolgende aanlegplaats aan boord. Naast dit professionele gedeelte is er ook de bemannings-avond, waar de Indonesische en Philippijnse bemanning (waarschijnlijk verplicht volgens contract) een uitvoering geven. Elke avond is er een wisselend programma voor de gasten georganiseerd, en de kwaliteit ervan is a la Van der Ende-producties. Prima dus.

Een offshore-excursie meepakken

Een offshore-excursie meemaken is een belevenis op zich. Niet alleen omdat je mooie plekken bezoekt tijdens die excursie, maar ook omdat je moet tenderen om van de boot af, en er vervolgens weer op te komen. Want het schip is zo groot dat slechts enkele kades groot (en diep) genoeg zijn om aan te leggen. En dus gaat het schip voor de haven voor anker, en worden twee of drie reddingsboten naar beneden gelaten om de passagiers aan land te brengen. Een reddingsboot klink wat klein: bij deze boten kunnen 80 personen tegelijkertijd aan boord, en is de boot compleet uitgevoerd om ook op wilde zee nog dagen te kunnen dobberen. En ook deze (geregelde) tochten van en naar het schip is een belvenis die je eens ervaren moet hebben, want als zo’n klein bootje vlak onder zo’n joekel van een schip dobbert op (soms) niet al te rustige zee moet je toch redelijk zeebenen hebben…..

Of gewoon lekker niks doen

Al die leuke dingen zijn soms best wel vermoeiend (….), dus nemen we alle om, lekker liggend in een luie stoel, de accu weer een beetje op te laden. Onder het genot van een drankje, desnoods een (door een ober gebracht) hapje, genieten we van het fraaie uitzicht dat ons geboden wordt. Varieerend van eilanden waar we langskomen, zeerobben die ons aandachtig bestuderen vanuit het water, tot de Groenlandse fjorden welke adembenemend fraai en indrukwekkend zijn. En als je je dan realiseerd dat slechts enkele tienduizenden medebewoners op deze planeet dit schouwspel tot nu toe live hebben kunnen aanschouwen (schepen kunnen alleen met mooi weer door dit fjord), dan voel je je toch wel bevoorrecht……

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !