Cruise (2003): Het schip

De kengetallen

Het is moeilijk de imposantheid van het Cruiseschip te omschrijven. Vandaar maar even de harde kengetallen van Cruise schip MS Rotterdam van de Holland America Lijn op een rijtje gezet: 1.316 passagiers, 570 bemanningsleden, 62.000 ton gewicht, 7.778 feet lang, 12 deks hoog. Van boven naar onderen zijn dit : Sky-deck, Sports-deck, Lido-deck, Navigation-deck, Verandah-deck, Upper Promenade-deck, Promenade-deck, Lower Promenade-deck, Main-deck en Dolphin-deck.

Bemanning en passagiers

Deze ruim 1.300 passagiers en 570 bemanningsleden vindt je haast niet terug in de vele restaurants, bar’s, winkels en op de buitendekken. Aangezien het 130 jaar geleden is dat de HAL vanuit Rotterdam naar New York ging varen is het aantal Nederlanders relatief hoog (zo’n 80, waaronder onze tafelgenoten Hans en Joop die van varen zo’n beetje hun beroep hebben gemaakt). Het merendeel zijn echter Amerikanen met veel geld te besteden. Sommigen varen al xx jaar mee cruiseschepen van de Holland Amerika Lijn, en krijgen daar een onderscheiding voor. De bemanning is tot nu toe voornamelijk Nederlands, maar deze zien zich in de toekomst bedreigd door de Polen (veel goedkoper). En verder zijn het de Indonesiers die in de restaurants bedienen, en de Philippijnen welke in de bar’s helpen.

De faciliteiten

Naast de vele restaurants, bar’s, en winkels zijn natuurlijk ook een luxe theater, biliotheek, internetcafe, kunstveiling en casino aanwezig, Maar ook zwembaden, sauna’s, een tennisveld en een, met een net omringd, basketbalveld behoren tot de recreatieve ontspanningen. En niet te vergeten de imposante centrale hal. Kortom, een varend dorp op zich !

Onze slaapplek

Onze cabine is ergens in het midden, onderin. En toen we lazen dat we geen ramen in de hut hadden (we moesten toch ergens op bezuinigen) dachten we: eerst zien, dan geloven. Het is echter een superhut, ruim van afmetingen en optisch lijkt het net of er wel een raam in zit. En al is het er goed toeven, veel tijd spenderen we toch niet in de hut, want er is genoeg te beleven elders op het schip !!

De machinekamer

Tijdens een lunch worden we door twee medepassagiers uitgenodigd met hen mee te gaan op de rondleiding door de machineruimte van het schip. Iets dat sinds de aanslag van 11 september verboden is op de schepen maar nu door de scheepsofficier op persoonlijke titel gedaan wordt. Een schitterende ervaring. De generatoren op het schip hebben de capaciteit om een stad van 130.000 inwoners van energie te voorzien, de stabilisatoren zijn als vliegtuigvleugels en 6 meter lang, het zeewater wordt op het schip ontzilt en drinkbaar gemaakt en nog veel meer. Een van de hoogtepunten van de reis.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !