Italië (2006): City-trip Rome

 

Reisinspiratie: City-trip van 5 dagen naar Rome in juni 2006, samen met Anja en haar moeder Dinie Van Schilt.

Rome

Rome is een zeer fraaie stad met een rijke geschiedenis, en telt zeer veel toeristische attracties. De Fontana di Trevi, de meest gefotografeerde Trevi-fontein, is er een van. Neptunus staat centraal in dit monument, waarbij het water door een ondergronds aquaduct wordt aangevoerd; Het witte Monument van Vittorio Emaunele II, gelegen aan de drukke rotonde de Piazza Venetia, is ook een attractie en het grootste monument ter wereld. De Spaanse Trappen, oftewel de Trinida del Monti, zijn bij de Romeinen geliefd om lekker in de zon te zitten en te kletsen met elkaar. Toen wij er waren regende het, en gelijk is de hele atmospheer dan anders. Villa Borghese is een groot park en de groene long van Rome. Hier wordt in het weekend door de Romeinen gewandeld, gesport, gefietst, kortom, ontspannen. Villa Borghese zelf schijnt erg fraai te zijn, met vele bekende beelden en schilderijen, maar een kaartje had je vooraf via internet dienen te kopen;

Kerken in Rome

De Santa Maria Maggiore, een 18 eeuwse kerk met de hoogste klokkentoren van Rome, is zeer fraai en bevat 400 antieke Romeinse zuilen en een zeer fraai bewerkt plafond. De kerk Santa Maria degli Angeli daarentegen heette vroeger Terme di Diocleziano, en was het grootste badhuis van Rome, met ruimte voor 3000 badgasten. De kathedraal San Giovanni in Laterano is op de Sint Pieter na de grootste kerk van Rome. Ook hier is van binnen de pracht en praal groot. Ook het ernaast gelegen klooster is het bezoek waard, met name vanwege de ingelegde en gedraaide pilaren.

Oud-Rome

Palatina, het Palatijn, is de heuvel waar Rome is ontstaan. Hier spoelde de mand van Remus en Romulus aan en werden zij door een wolvin gezoogd. De keizers Augustus, Tiberius en nero bouwden hier hun paleizen. Ook de tempels van Cybele (godin van de vruchtbaarheid) en Apollo stonden hier. Tussen de ruines kun je hier heerlijk wandelen. Het ernaast gelegen Forum Romanum bevat de overblijfselen van allerlei publieke Romeinse gebouwen uitr de 6 eeuw voor Christus tot de 6 eeuw na Christus. Hiervandaan werd het Romeinse Rijk bestuurd; Het Circus Maximus ligt pal naast het Palatijn, en is een ovalen renbaan waar 300.000 toeschouwers hebben gekeken naar de wagenrennen met 2 of 4-span paarden. De renbaan is ruim 600 meter lang, 140 meter breed en werd al in 326 voor Christus aangelegd.  De Boog van Constantiin, naast het Colosseum gelegen, herinnert aan een van de triomfen in de Romeinse geschiedenis, terwijl hetColosseum zelf het grootste amphitheater van het Romeinse rijk is. In het 2,5 hectare grote complex (188 meter lang, 156 meter breed en 48,5 meter hoog) konden 70.000 mensen plaatsnemen op 3 ringen (ingedeeld naar status). Op het zand (= arena) vonden de gevechten plaats tussen gladiatoren en/of dieren. Heel indrukwekkend is het om te zien hoe liften door slaven met touwen worden.

Tivoli

Als eerste bezoeken we Villa Adriano, de ruines van het tempelcomplex van keizer Adriano uit de eerste eeuw na Christus. Het complex van enkele honderden hectares omvat het keizerlijk paleis, enkele badhuizen (Thermen) waar 3 tot 4 uur per dag gebaat werd, vijvers en zelfs een prive-eiland voor de keizer zelf. Daarna rijden we door naar Villa D’Este , het huis van een kleinkind van de paus (?!) en de machtigste man in dit gebied. Dit imposante, tegen de heuvel gebouwde, huis heeft maar liefst 600 fonteinen. Alle fortuinen werken zonder electriciteit, en puur door gebruik te maken van het hoogteverschil is een, zeker voor die tijd, hightech mechanisme ontwikkeld welke uniek is in zijn soort. Erg indrukwekkend allemaal.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !  

        

 

Reisverslag Download reis_rome_2006.pdf