Vaticaanstad (2006): City-trip Vaticaanstad

 

Reisinspiratie: Excursie naar Vaticaanstad als onderdeel van de City-trip naar Rome in juni 2006, samen met Anja en Dinie van Schilt.

Vaticaanstad

In het kleine staatje Vaticaanstad, gelegen in het centrum van Rome, vormt de basiliek de Sint Pieter het centrale punt. Deze hoofdvestiging van de paus is zeer kolossaal, en bevat vele fraaie relikwieen, beelden en plafondschilderingen. In de Sint Pieter is de Piet van (de toen 24 jaar jong zijnde) Michelangelo (op afstand) te zien, het marmeren beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen. Een tweede must is het het Vaticaans Museum, welke bestaat uit in totaal 40 verschillende musea. Na minimaal 2 uur wachten voor de ingang kunnen we al het moois eindelijk bewonderen. De bekendste kunstwerken zijn de Dante van Raphael, het Stanze della Signatura. En uiteraard de Sixtijnse Kapel, de kapel waar de bisschoppen een nieuwe paus kiezen, recentelijk dus vorig jaar toen Paus Pius II overleed. Michelangelo heeft de wand- en plafondversiering gemaakt en het geheel is indrukwekkend (evenals de bewaking trouwens…). Na enkele honderden meters lopen bezoeken we de Engelenburcht (Castel Sant`Angelo), gelegen aan de Tiber. Dit bouwwerk is een fort, een gevangenis maar ook een pauselijk verblijf geweest. Vooral in tijden van belegering vertoefde de paus hier, evenals de schatten van het Vaticaan. Al met al is Vaticaanstad zeer de moeiite waard om te bezoeken !