Zuid-Afrika (2002): City-trip Kaapstad


Reisinspiratie: Drie dagen in Kaapstad met Anja als eindpunt van de rondreis door Zuid-Afrika in september 2002.

Kaapstad

Kaapstad is een van de hoofdsteden van Zuid-Afrika. Ingeklemd tussen de Tafelbaai en de Tafelberg is het een Europees-ogende stad, zeker in vergelijking met de rest van het land. We logeren in een hotel Les Cascades, hoog in de bergen gelegen met uitzicht op Bantry Bay. Uiteraard bezoeken we het Victoria and Alfred Waterfront, de haven met restaurants en het overdekte winkelcentrum met zeer luxe winkels erin. Ook zeker de moeite waard is een bezoek aan het Two Oceans zee-aquarium, met haaien, pinquins en veel onbekende, kleurrijke zeevissen uit de Indische- en Atlantische Oceaan. Met name het voeden van de vissen door een duiker is erg attractief. Op de zuid-oostelijke helling van de Tafelberg liggen de Nationale Botanische Tuinen, waar we enkele uren in de hitte (en gelukkig af en verkoeling) lopen langs de kleurrijke bloemen, planten en bomen in dit ruim opgezette park.

De Tafelberg

Met een wel zeer stijle kabelbaan zoeven we (al draaiend voor het uitzicht) omhoog naar de 1.006 meter hoge Tafelberg. Bovenop heb je een schitterend uitzicht over de stad Kaapstad en de omringende bergen en zeeen. Ook Robbeneiland, waar de latere president Nelson Mandela gevangen heeft gezeten, is goed te zien. We lopen rond in het uitgestrekte park bovenop de Tafelberg, met meer dan 1.400 verschillende bloemen en planten. En genieten ondertussen natuurlijk van het uitzicht op deze dag met goed uitzicht (een paar dagen ervoor lag de Tafelberg in dikke mist verscholen). De afdaling gaat toch maar niet via een uren durende wandeltocht in de bloedhete zon (tegen de 30 graden), maar gewoon lekker weer via de kabelbaan. En zelfs voor iemand met hoogtevrees (zoals ik) is dat geen enge ervaring !

Omgeving Kaapstad

Op het schiereiland volgen we met de auto de Kaaproute. Langs vele baaien en bijbehorende vergezichten rijden we naar het meest Zuid-westelijk gelegen puntje van Afrika. Het laatste deel is een natuurpark met een heide-achtige omgeving. Na de lunch in Cape Point poseren we als echte toeristen ook bij het bord van Kaap de Goede Hoop, waar vroeger de VOC-schepen omheen voeren tijdens hun tocht naar Azie. De terugroute leidt langs Boulders Beach, een strandje dat een broedkolonie is geworden voor honderden Afrikaanse pinquins. Uiteraard volgen we ook de prachtige Constantia-wijnroute, welke langs de vijf Wijn-estates in de Constantia Valley loopt. Dit zijn Groot-Constantia, Klein-Constantia, Buitenverwachting, Steenberg en Utsig. We bezoeken de laatste, welke prachtig gelegen is en met restaurant La Colome een prima verkoeling in de hitte is (door een prima glaasje wijn te testen). Wat wil een mens nog meer !!!

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !