Israël: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Geboorteplaats van Jezus: Geboortekerk en pelgrimsroute, Bethlehem

UNESCO Israel BethlehemDeze plek ligt 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem op de locatie die door de christelijke traditie als de geboorteplaats van Jezus werd aangewezen sinds de 2e eeuw na Christus. In 339 werd er voor het eerst een kerk voltooid. In de 6e eeuw vond er een brand plaats. De huidige kerk die de oude verving, heeft nog steeds de uitgebreide vloermozaïeken van de originele kerk. De omgeving van de Geboorteplaats van Jezus kent verder Latijnse, Grieks-orthodoxe, Franciscaanse en Armeense kloosters en kerken. Er zijn ook klokkentorens, terrasvormige tuinen en een pelgrimsroute te vinden. Klik hier voor meer informatie.

Oude stad en muren van Jeruzalem

UNESCO Israel JeruzalemJeruzalem is altijd van groot symbolisch belang geweest als een heilige stad voor het Jodendom, het christendom en de islam. Er zijn 220 historische monumenten in Jeruzalem, waarbij de Rotskoepel eruit springt. Deze werd in de 7e eeuw gebouwd en is versierd met prachtige geometrische en bloemmotieven. De Rotskoepel wordt erkend door alle drie de religies als de plaats van het offer van Abraham. De Klaagmuur vormt de afbakening van de wijken van de verschillende religieuze gemeenschappen. Onder de koepel van de Heilig Grafkerk bevindt zich het graf van Christus.. Klik hier voor meer informatie.