Polen: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Koninklijke zoutmijnen Wieliczka en Bochnia

UNESCO Polen ZoutmijnenDe koninklijke Wieliczka en Bochnia zoutmijnen bevinden zich op dezelfde geologische steenzoutafzetting in het zuiden van Polen. De mijnen werden parallel aan elkaar en continu bewerkt van de 13e tot het einde van de 20e eeuw. De afzetting van steenzout is de oudste in zijn soort in Europa. De mijn bevat 300 kilometer aan mijngangen met kunstwerken, altaren en beelden uitgehouwen in het zout. Hiermee vormen de zoutmijnen een fascinerende bedevaart naar het verleden van een grote industrie die zich gedurende 700 jaar ontwikkelde. Het erfgoed omvat ook het Wieliczka zoutziederijkasteel dat diende als kantoor voor de mijnen. Klik hier voor meer informatie.

Auschwitz Birkenau – Duits naziconcentratie- en vernietigingskamp (1940-1945)

UNESCO Polen AuschwitzAuschwitz Birkenau was het grootste concentratie- en vernietigingskamp in het Derde Rijk. De versterkte muren, prikkeldraad, perrons, galg, gaskamers en crematieovens laten de omstandigheden zien waarin de genocide door de nazi’s plaats vond. Volgens historisch onderzoek werden er in dit kamp 1,5 miljoen mensen, systematisch uitgehongerd, gemarteld en vermoord. Hiervan waren er meer dan een miljoen Joods en tienduizenden Pools. Auschwitz diende ook als een kamp voor de raciale moord op duizenden Roma en Sinti. De plaats staat symbool voor de wreedheid die de mens zijn medemens in de 20e eeuw aandeed. Het kamp is een belangrijke plaats ter herinnering aan de Holocaust. Klik hier voor meer informatie.