Slovenie (2007): City-trip Llubljana

Reisinpiratie: City-trip van 5 dagen naar Ljubljana met Anja in februari 2007.

Nieuwe Euro-munten

Slovenie is per 2004 toegetreden tot de Europese Unie, en heeft per 1 januari 2007 de Euro geïntroduceerd. Aangezien deze munt niet via de telefoon besteld kon worden bij de plaatselijke bank, moesten we hem zelf maar gaan halen. Een goede reden voor een muntenverzamelaar om er een City-trip van te maken, en dat hebben we dan ook gedaan. Met uiteraard (meerdere) nieuwe Sloveense Euro’s op zak en ook nog wat eerdere Sloveense valuta op de vlooienmarkt, hebben we weer een leuk uitje achter de rug.

Ljubljana

In Ljubljana verblijven we in Hotel Lev, vlakbij het centrum van de kleine stad. De stad is klein en compact, met in het midden het kasteel op een heuvel (berg). Wat naast de kleine straatjes en oude gebouwen direct opvalt zijn de vele jongeren die er rondlopen/hangen. Ljubljana heeft 40.000 studenten, en bovendien zeeer veel trendy kledingwinkels. Naast dit kasteel bezoeken we ook het stadsmuseum met z’n fraaie overzicht van de historie, flaneren we langs de rivier de Ljubljanica, passeren we diverse bruggen en mag een bezoekje aan de bloemenmarkt en vlooienmarkten ook niet ontbreken voor een goede indruk. Maar de stad heb je in 1 dag, maximaal 2 dagen toch echt wel gezien, en dus huren we voor twee dagen een auto om de omgeving te verkennen.

Toeren door Slovenie

De infrastuctuur in Slovenie is prima, en binnen een uur ben je aan de andere kant van het land. Na eerst wat reisinspiratie opgedaan te hebben, rijden we eerst naar het noorden richting Bled, dat voornamelijk bekend staat van het meer met besneeuwde bergtoppen van de Alpen op de achtergrond. Naar het westen bezoeken we de druipsteengrotten van Postojnska jama, een echt leuke en interessante ervaring. Nog verder de Italiaanse grens zie je het landschap geleidelijk vernaderen in Italiaanse sferen met wijngaarden op bergen, de typische italiaanse huizen en het mediterrane klimaat. We zitten nu aan de Adriaanse kust en een halve dag geleden zaten we nog in de Alpen !!! Ook mag een bezoek aan Lipica, bekend om z’n Lipizzaner paarden die kunnen dansen op muziek, niet ontbreken.

Golfen in Lipica

In dit plaatsje is tevens de enige golfbaan die open is in deze periode, en Anja (caddy) en ik als golfer maken hier graag gebruik van. De golfbaan , Lipica Golf Course, is gelegen op het gigantiusche complex van de paardenstoeterij, en af en toe zie je een vierspan passeren. Toch wel apart. De baan zelf is groen en glooiend, en niet echt een waarvan je gelijk het wow-effect krijgt, maar uitdagend genoeg om niet te vervelen. En dat doen we natuurlijk ook niet, want het karstplateau met z’n dondere en roodbruine tinten op de achtergrond en de flights voor ons (langzaam) en achter ons (snel) zorgen voor voldoende druk. Pas als we de flight voor ons mogen passeren komt er rust in het spel, en stijgt het golfen tot acceptabele hoogte.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie ! 

       

Reisverslag Download reis_slovenie__2007_.pdf