China (2007): City-trip Beijing

 

Reisinspiratie: Vier dagen met Anja in Beijing als startpunt van de rondreis door China in september 2007.

Beijing

Het typisch Chinese Bamboo Garden hotel is de uitvalsbasis voor het verkennen van Beijing, voormalig Peking, en de hoofdstad van China met 16 miljoen inwoners. Het verkeer is chaotisch, met veel toeteren en onverantwoord inhalen, maar geen enkele Chinees maakt zich er druk om en alles gaat altijd goed. Beijing ontwikkelt zich in een rap tempo, met overal wolkenkrabbers, nieuwe woonflats tussen de 4e en 5e ring van de stad, en overal zie je bedrijvigheid. En opvalt hoe schoon het overal is, met heel veel Chinese vrouwen die (voor bijna niets) het vuil met een stoffer en blik van de straat halen.

Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede is een gigantische plein van 44 hectare (500 bij 850 meter), en voornamelijk bekend van de studentenopstand in 1989 die door het leger genadeloos neergeslagen werd. Onze gids vertelt ons dat de maanden na de opstand nagenoeg alle studenten opgepakt zijn die tijdens de opstand gefotografeerd waren. Ook hun familie werd aangepakt. Zelfs op de dag van vandaag is het de chinezen verboden over deze opstand te praten….. De grootte van het plein valt extra op als je er midden op staat, en je je eenzaam voelt (terwijl er toch duizenden mensen rondlopen). De politie is opvallend aanwezig en houdt voortdurend een oog in het zeil, bang als ze zijn dat er zich ongeregeldheden optreden (zoals een demonstrant vorige maand die zichzelf op het plein in brand stak) .

De Verboden Stad

Onder het portret door van Mao Zedong, hangend op de Poort van de Hemelse Vrede, betreden we de Verboden Stad, het Keizerlijk Paleis uit de Ming-periode. In dit paleis regeerden de keizer, omringd door talloze vrouwen, dienaressen en eunuchen. Veel fraaie gebouwen, met prachtige decoraties op rode muren en een gele Drakenzee. Zelfs de slaapkamer van de keizer is te bewonderen, evenals de wachtruimtes van de “lady’s of choice”, die naakt in linnen werden gewikkeld en door eunuchen naar de keizer werden gedragen.  Veel gebouwen zijn al kleurrijk gerenoveerd, sommigen zijn nog authentiek (meestal vervallen en verrot). Erg indrukwekkend allemaal.

De Chinese Muur

We bezoeken de Chinese Muur niet vlak boven Beijing, waar deze helemaal tiptop gerestaureerd is en waar het stikt van de toeristen, maar bij het 120 kilometer verderop gelegen Jingshanling. Hier gaan we met een kabelbaan de berg op en lopen over het hier nog originele verdedigingsbolwerk tegen de Mongolen en andere indringers. De Chinese Muur kronkelt zich over de bergtoppen en door de groene bergruggen heen, met om de zoveel meter een uitkijkpost. Het bouwen van de muur heeft miljoenen bouwvakkers (slaven, burgers, soldaten, etc) de dood gekost, en de skeletten liggen in het binnenste van de muur verborgen. We wandelen in de bloedhete zon (35 graden!) over de muur, al klimmend en dalen over soms vervallen gedeelten, maar we weten waarom we het doen: de lunch op een vlak gedeelte (in de schaduw) met Japanse sushi’s, welke onze Chinese gids Ting meegenomen heeft. Een wel heel speciale ervaring, lunchen midden op de Chinese Muur !!!!!

De Olympische Spelen 2008

Het is duidelijk te merken dat volgend jaar de Olympische Spelen in Beijing gehouden worden. Niet alleen is het te zien aan de bouwput van het Olympische complex aan de rand van de 5e ring, waar de fraaie Olympisch Stadion en het grote vierkante zwembad met de bubbels de blikvangers zijn. Ook is het te merken aan de bewegwijzering, waar naast het Chinees nu ook een Engels vertaling wordt weergegeven. En ook is het te merken aan de actieve renovatie van toeristische attracties als de Verboden Stad, het Zomerpaleis en andere bezoekerstrekkers. Maar het duidelijkste is het te zien aan de spoed waarmee de Hutong, het aloude chinese stadshart waar bewoners op straat poepten en piesten, nu achter fraai geschilderde grijze muren is weggewerkt. En waar de straten geteerd zijn en openbare toiletten zijn geïnstalleerd. Om de miljoenen westerlingen te overtuigen dat er geen Chinese armoede meer is…..

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !