Cyprus (2008): Rondreis

 

Reisinspiratie: Twaalf dagen met Anja op Cyprus, met de auto rond het eiland en met een cruiseschip naar Israel en Egypte in april 2008.

Godin Aphrodite

Cyprus is het eiland van Aphrodite, de Godin van de Liefde. en dat wordt commercieel goed gebruikt. Toeristische trekpleisters zijn de branding waar ze aan land kwam, de grot waar ze altijd haar bad nam, en noem maar op. Cyprus kent veel Romeinse historie, en opgravingen hiervan zijn over het hele eiland te vinden. De bekendste opgravingen zijn de vloermosaieken in de huizen bij Paphos, en ook de Tempel van Apollo bij Limassol kent vele vloermozaieken.

Nicosia

Nicosia is op dit moment de enige stad ter wereld welke gedeeld is door een muur. In het zuiden het Griekse deel, terwijl in het noorden de Turken aanwezig zijn. Vanuit een viewpunt kun je dit goed overzien, en de Turkse vlag welke gemaakt is op de berghelling laat geen onduidelijkheid mogelijk. Enkele weken geleden is de grens voor voetgangers opengegaan, dus wij hebben de gelegenheid ons te onderwerpen aan de strenge Turkse paspoortcontrole voordat we Turkije in kunnen. We bezoeken daar de Moskee en merken wel dat dit gedeelte toch wel wat goedkoper (en armer) is dan het zuiden van Cyprus. Overigens worden de Turkse- en Griekse douane uit elkaar gehouden door United Nations militairen om oververhitting te voorkomen en vroegtijdig de kop in te drukken

Cruise naar Israel en Egypte

Halverwege de rondreis op Cyprus hebben we een driedaagse cruise geboekt naar Israel en Egypte. s’Nachts slapen we aan boord van de “Sapphire” en de volgende dag hebben we een dagexcursie in Israel naar Jeruzalem. De volgende nacht varen we verder naar Egypte, waar de excursie naar Cairo met de Pyramides op het programma staan (zie elders op de weblog), compleet met VIP-behandeling door de Tourism and Antique Police van de kolonne bussen.

Golfen

Als we op vakantie zijn proberen we altijd een dag te golfen. Dat wil zeggen: Jacques golft en Anja bestuurt de buggy. We boeken een tee-off op de Secret Valley Golf Course, gelegen tussen Paphos en Limassol. Het is een prachtige baan, zoals verwacht gelegen in een vallei en omringt door drie bergruggen. De combinatie van woestijnlandschap met cactussen, waterpartijen, grote fel gekleurde bloemen en planten en prachtig gekleurde kleurschakeringen van de bergen maken het golfen hier in Cyprus tot een heel speciale ervaring.

De Euro

Inderdaad, de nieuwe Euro van Cyprus. Want dat was tenslotte de reden waarom we de vakantie naar dit eiland hebben geboekt. Als muntenverzamelaar moet je natuurlijk de munten uit eerste hand krijgen, en tripje naar Cyprus is tenslotte ook niet te versmaden. Overal in Cyprus wordt met de nieuwe Euro-munten betaald, en de vroegere Cyprische Pond staat erbij als vergelijking. Maar zoals het ook in Nederland gegaan is, gebeurt ook hier in Cyprus: de prijzen worden flink verhoogd en afgerond op mooie ronde getallen. Cyprus is zeker niet goedkoop, en zelfs qua prijsniveau gelijk aan Nederland op de meeste gebieden. Maar het  nieuwe eiland is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken !!!

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !   

       

Reisverslag Download reis_cyprus_2008.doc