Israël (2008): City-trip Jerusalem

 

Reisinspiratie: Twaalf dagen met Anja op Cyprus, met een dag-excursie naars Jerusalem in Israel in april 2008.

Cruise

Vanuit Cyprus varen we met het cruiseschip “Sapphire” s’nachts naar de havenstad Haifa, waar we met de bus via Tel Aviv naar Jerusalem rijden. Een trip van toch wel drie uur, en dankzij de scherpe controle van de Israelische douane aan boord is het al behoorlijk laat voordat we de bussen instappen.

Jerusalem

In Israel is het vandaag sabbath, en dat betekent dat er bijna geen auto’s in Jerusales rijden. Als we uitgestapt zijn lopen we door de christelijke ingang en door bazar-achtige steegjes naar de Kerk van Golgotha, waar de kruisiging, balseming van Jezus Christus heeft plaatsgevonden en waar zijn graf. Hierna lopen we in de hitte naar de klaagmuur, en met een keppeltje op mogen we muur aanraken. De orthodoxe joden dragen zwarte kleren, een hoge hoed en zijn op een krul bij de oren na verder kaal geschoren. In de grot naast de klaagmuur wordt urenlang gemediteerd, door jong en (erg) oud, voor het leed dat hun voorouders is aangedaan. Al met al indrukwekkend.

Palestijnse Muur

Onderweg naar Bethlehem passeren we de Palestijnse grens, want die plaats ligt op Palestijns grondgebied. Onze Israelische gids verlaat de bus, want hij mag de grens niet door en verderop krijgen we een Palestijnse gids. De muur is zwaarbewaakt en bewakers met uz”s lopen langs prikkeldraadversperringen. Naar het Palestijnse gedeelte valt het nog wel mee, maar terug Israel in moeten alle inzittenden de bus verlaten en door een militair complex lopen waar de paspoortcontrole plaatsvindt. En uiteraard wordt de bus minutieus gecontroleerd. Ongelooflijk dat deze strijd niet op een andere wijze opgelost kan worden.   

Bethlehem

In Bethlehem, de geboorteplaats van Christus, bezoeken we de Geboortekerk, gelegen op een heuvel. De ingang is erg laag (1 1/2 meter) zodat je wel moet bukken en je nederig tonen. We dalen de kelder af waar een ster in de grond de plaats markeert waar Jezus Christus geboren is, met daarnaast de kribbe waar hij vervolgens ingelegd is. De kerk is erg fraai, met een Grieks-Orthodox, een Armeens-Orthodox en een Rooms Katholiek gedeelte. Direct is het verschil in uitbundigheid te zien in de verschillende geloven, waarbij het Grieks-Orthodox veel meer pracht en praal heeft dan de RK-kerk. Onderweg naar de bus merk je direct dat de Palestijnen het een stuk armer hebben dan de Israeliers, want we worden overal aangeklamd door jongeren en ook de huizen zijn een stuk bouwvalliger. Maar de toeristenstroom zorgt voor een economische boost, waardoor het er een stukje draaglijker wordt.

Klik hier voor nog meer reisinspiratie !