Nicaragua (2008): Isla de Ometepe en Granada

   

Reisinspiratie: Vier dagen met Anja in Nicaragua, op het eiland Isla de Ometepe en de stad Granada, als onderdeel van onze rondreis door Costa Rica en Nicaragua in september 2008.

Rondreis

Na 11 dagen rondgetrokken te hebben in Costa Rica (zie reisverslag) staat ook een bezoek aan Nicaragua op het programma. Na het inleveren van de huurauto (mag de grens niet over) passeren we met een busje de grensplaats Penas Blanca in het uiterste zuiden van Nicaragua. En het is maar goed dat onze chauffeur de weg weet in deze chaos. We verblijven een tweetal dagen op Isla de Ometepe, het grootste eiland in een zoetwatermeer, en vervolgens drie dagen in de stad Granada. Waarna we weer Nicaragua verlaten en de laatste dagen van de rondreis doorbrengen in Costa Rica.

Isla de Ometepe

Met de veerpont van Nederlandse makelij is het grootste eiland van Nicaragua verbonden met het vaste land. Het eiland wordt gekenmerkt door de duidelijke aanwezigheid van twee vulkanen: de nog steeds actieve Conception (1.610 meter) en de slapende  Maderas (1.394 meter). We logeren er precies tussenin, in Villa Paraisa in het plaatsje Playa San Domingo, fraai gelegen aan het strand en omgeven door regenwoud. Uiteraard maken we excursies met onze gids om het eiland te verkennen, en laten ons informeren over de petroglyphen, tekeningen in vulkaansteen uit de pre-Columbiaanse tijd. En qua flora en fauna is er natuurlijk ook veel te zien. De bevolking is arm, maar kan wel voorzien in de eigen behoefte door het kweken van groenten en het houden van dieren als varkens en kippen. 

Granada

Na twee dagen op het eiland worden we naar de stad Granada gebracht. In deze koloniale stad verblijven we in een fraai gerestaureerd (koloniaal) huis, hotel Patio del Malinche, middenin het centrum. Rondom het centrale plein, of in de directe nabijheid ervan, liggen de vijf kerken, het klooster El Convento de San Francisco dat nu een museum herbergt, en de vele in pastelkleuren geschilderde herenhuizen uit de tijd van de Spaanse overheersing. Naast het bezichtigen van de stad, volgen we ook een tour naar de Las Isletas de Granada. Dit zijn 365, kleine tot heel kleine eilandjes, welke steeds meer gekocht worden door rijke families en buitenlanders. Op de meeste staan fraaie huizen, maar 1 eiland wordt al jarenlang bewoond door een vijftal apen. Kortom, Granana is een een leuke stad om een paar dagen door te brengen.


Klik hier voor nog meer reisinspiratie !