Portugal: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Klooster van de Hiëronymieten en Toren van Belém in Lissabon

UNESCO Portugal Toren van BelemHet klooster van de Hiëronymieten staat bij de ingang van de haven van Lissabon en de bouw van dit klooster begon in 1502. Het is een voorbeeld bij uitstek van Portugese kunst. De nabijgelegen Toren van Belém is gebouwd om Vasco da Gama’s ontdekkingsreis te herdenken. Het is een herinnering aan de grote maritieme ontdekkingen die de fundamenten van de moderne wereld hebben gelegd. De Toren van Belém bevindt zich in de gelijknamige stadswijk. De toren is gebouwd tussen 1515 en 1521 en diende als uitkijkpost om vroegtijdig vijandelijke schepen uit de haven te kunnen weren. Klik hier voor meer informatie.

Historische centrum van Évora

UNESCO Portugal EvoraÉvora is gevormd door ongeveer twintig eeuwen geschiedenis vanaf de tijd van de Kelten. De stad – met haar oorsprong in de Romeinse tijd – bereikte haar gouden periode in de 15e eeuw, toen het de residentie van de Portugese koningen werd. De unieke kwaliteit van de stad komt voort uit de witgekalkte huizen versierd met ‘azulejos’ (keramieken tegels met geschilderde taferelen) en smeedijzeren balkons uit de 16e tot de 18e eeuw. De monumenten hadden een diepgaande invloed op de Portugese architectuur in Brazilië. Tot de mooiste gebouwen behoren het Sint Claire klooster, de koninklijke kerk, het klooster van São Francisco en het paleis. Klik hier voor meer informatie.

Historisch centrum van Porto

UNESCO Portugal PortoDe stad Porto is gebouwd langs de heuvels die uitzien op de monding van de Douro. Het is een stedelijk landschap met een historie van 2.000 jaar. Omdat Porto verbonden was aan de zee – de Romeinen gaven de stad de naam Portus (haven) – groeide ze voortdurend. Dit blijkt uit de vele verschillende monumenten, zoals de kathedraal met zijn Romaanse koor, de neoklassieke beurs en de Santa Clara kerk, in de typisch Portugese Manuelijnse stijl. Het historisch centrum van Porto toont een stadsbeeld van hoge esthetische waarde, met sporen van stedelijke ontwikkeling uit de Romeinse, middeleeuwse en Almada periode. Klik hier voor meer informatie.

Wijngebied Alto Douro

UNESCO Portugal Alto DouroDe traditionele grondbezitters in de Alto Douro regio produceren al ongeveer 2.000 jaar wijn. Sinds de 18e eeuw is port(wijn) – het hoofdproduct van de regio – wereldberoemd vanwege zijn kwaliteit. De lange traditie van wijnbouw heeft een cultuurlandschap voortgebracht van buitengewone schoonheid, dat zijn technologische, sociale en economische ontwikkeling weerspiegelt. De teelaarde moet door dammen op zijn plaats gehouden worden op de steile hellingen. Het meest kenmerkend voor het landschap van Alto Douro zijn de wijngaardterrassen. Ze zijn door de eeuwen heen met verschillende technieken aangelegd, rij op rij. De huidige terrassen dateren uit de 19e eeuw. Klik hier voor meer informatie.

Historisch centrum van Guimarães

UNESCO Portugal GuimaraesGuimarães ligt aan de belangrijkste middeleeuwse verbindingsroute die Monçao en Braga met Viseu en Caminha verbindt. De stad domineert de vruchtbare vlakte die zich uitstrekt in de richting van de zee. De historische binnenstad is gerelateerd aan de opkomst van de Portugese nationale identiteit in de 12e eeuw. Het is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven en authentiek voorbeeld van de ontwikkeling van een middeleeuwse nederzetting tot een moderne stad. De grote hoeveelheid bouwtypes in Guimarães toont de specifieke ontwikkeling van de Portugese architectuur tussen de 15e en de 19e eeuw, mogelijk gemaakt door het consequente gebruik van traditionele bouwmaterialen en technieken. Klik hier voor meer informatie.

Universiteit van Coimbra – Alta en Sofia

UNESCO Portugal CoimbraDe universiteit van Coimbra ligt op een heuvel met uitzicht over de stad en groeide en evolueerde meer dan zeven eeuwen. Hierdoor ontstond een tweedelig stedelijk gebied: de oorspronkelijke 13e-eeuwse academie op het hogere gedeelte (Alta) en de gebouwen rond de straat Sofia in het lagere gedeelte (Sofia). Opmerkelijke universiteitsgebouwen zijn de 12e-eeuwse kathedraal van Santa Cruz, 16e-eeuwse colleges, het Koninklijk Paleis van Alcáçova, de Joanine Bibliotheek met zijn rijke barokke decor, de 18e-eeuwse botanische tuin en universiteitsdrukkerij en de universiteitscampus uit 1940. De universiteit diende als referentie voor andere hoger onderwijsinstellingen en had zo een grote invloed op onderwijs en literatuur in de Portugees sprekende wereld. Klik hier voor meer informatie.

Centrale zone van Angra do Heroismo op de Azoren

Angra do Heroísmo houdt direct verband met de maritieme exploratie, die uitwisselingen tussen grote beschavingen in de wereld mogelijk maakten. Van de 15e eeuw tot de komst van het stoomschip in de 19e eeuw was de stad op het eiland Terceira een verplichte tussenstop voor schepen uit Afrika, Indië en de Amerika’s . Angra raakte beschadigd door een aardbeving op 1 januari 1980. Ze behield echter haar monumentale erfgoed en het homogene stedelijke geheel, gekenmerkt door de originele inheemse architectuur. Het deel van de stad dat beschadigd is, wordt nu weer hersteld. Klik hier voor meer informatie.