Spanje (2009): City-trip Sevilla

 

Reisinspiratie: Vier-daagse trip met Anja en neefje Niels in februari 2009 naar Sevilla.

Vliegdoop

Neef Niels, 16 jaar, heeft nog nooit gevlogen. En omdat zijn ouders vliegangst hebben zal dat er voorlopig ook wel niet van komen. Vandaar dat Anja en ik het een leuk idee vonden om hem mee te nemen op een stedentrip naar het Spaanse Sevilla. Met Ryanair vliegen we vanaf Airport Weeze, vlak over de grens in Duitsland, naar Sevilla. Niet alleen het vliegen is voor Niels met name te gek, ook Sevilla als stad is erg interessant. En uiteraard speelt het weer van 22 tot 28 graden ook mee. Want in Nederland hadden we niet lekker in de zon op terrasjes gezeten en om 21.00 nog buiten gegeten. Toch ?

Sevilla

Sevilla is een perfecte stad om een stedentrip naar te maken. We zitten in het Joodse kwartier in het centrum van de stad, en de straten zijn daar zo smal (1,5 meter) dat de taxi niet voor ons hotel Alcantara  kan rijden. De vele restaurants zijn op loopafstand, evenals de talrijke tapasbars. Uiteraard speelt ook in deze zuidelijke Spaanse stad het leven zich op straat af, en de vele terrassen zitten dan ook tjokvol. De rijkdom van de stad stamt uit de glorietijden, toen de Spaanse vloot de wereld verkende en het nieuwe land Amerika ontdekte, en Sevilla de uitvoerhaven was van het gele goud (de sherry van Gheres). De rivier Guadalquivir speelde daarin een belangrijke rol.

Paleizen en kerken

Kerken zijn er in overvloed, maar er springen er wel een paar uit. Zoals de Iglesia de San Ildefonso, gelegen in een echt volksbuurtje, en de Iglesia de San Salvador, met z’n prachtige lichtinval door de glas in lood ramen. Het plein ervoor wordt op deze zondagochtend gevuld met honderden personen welke aan statafels een biertje drinken en geniet van de zon en het gezelschap. Maar de kroon spant toch wel de Catedral de Santa Maria de la Seda, een reusachtige kerk met veel pracht en praal. We beklimmen de La Giraldo, klokkentoren, via 34 schuine hellingen en hebben zo een prachtig en rustig uitzicht over de stad. Tot de klok gaat luiden …. Nog fraaier zijn de twee kasteelachtige woningen in het centrum van Sevilla. Het stadspaleis Casa de Pilatos heeft een schitterende patio met romeinse beelden in de hoeken, prachtig gekleurde tegels tegen de wanden, en is geinspireerd op de residentie van Pilatus in Jerusalem. Het Reales Alcazares, het vroegere paleis van koning Pedro I van Castilie, is vele malen groter en een aaneenschakeling van salons en patio’s, arcades en bogen, tuinen en fontijnen. Het paleis is naar Moors voorbeeld versierd en ziet er fantastisch en kleurrijk uit. Zeker behorend tot de topacttracties van Sevilla !

Expo’s en stierenvechten

Sevilla is de host geweest van twee wereldtentoonstellingen, Expo ’29 en Expo ’92. Die laatste, op een groot eiland in de rivier gelegen, is grotendeels vervallen. Hier is dan ook weinig te doen. Het gebouw Plaza de Espana, dat ter gelegenheid van de Expo 1992 is gerealiseerd, is echter zeer fraai. Het gebouw is gebouwd in een halve cirkel, en in keramiek zijn de twaalf afbeeldingen van iedere provincie van Spanje weergegeven. En een prachtige fontijn siert het midden van het plein. Iets meer in het centrum staat een ander populair gebouw: La Plaza de Toros de Sevilla, de arena waar (vanaf april) nog steeds stierenvechtengehouden worden en plaats biedt aan 14.000 toeschouwers. Compleet met kapel, paardestallen en natuurlijk een museum. We kunnen niet anders concluderen: Sevilla is een fraaie stad, en zeker met 28 graden iis het nergens beter toeven in februari !

Fototoestel_klein_1Klik hier voor nog meer reisinspiratie ! Fototoestel_klein_1

       

Reisverslag Download citytrip_sevilla_2009.doc