Canada: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Canadese parken van de Rocky Mountain

UNESCO Canada Rocky Mountains ParkenHet De Canadese parken van de Rocky Mountain bestaan uit vier aangrenzende nationale parken: Banff, Jasper, Kootenay en Yoho en drie provinciale parken: Mount Robsen, Mount Assiniboine en Hamber. Het gebied is bezaaid met ruige bergtoppen, ijsvelden en gletsjers, alpenweiden, meren, watervallen, uitgestrekte karstgrotten en diep ingesneden canyons. Actieve gletsjers en ijsvelden bestaan nog steeds in de hele regio, waarvan het Columbia ijsveld de belangrijkste is en de grootste in het subarctische gebied van Noord-Amerika. Onderdeel van de parken is de fossielen-site Burgess Shale, die bekend is vanwege de fossiele resten van mariene weekdieren. Klik hier voor meer informatie.

Historisch district van Oud Quebec

UNESCO Canada Oud QuebecQuebec werd in de vroege 17e eeuw gesticht door de Franse ontdekkingsreiziger Champlain. Het is de enige Noord-Amerikaanse stad waarvan de stadsmuren bewaard zijn gebleven, samen met de vele bastions, poorten en defensieve werken die het Oude Quebec nog steeds omringen. De Bovenstad – gebouwd op de klif – is het religieuze en administratieve centrum gebleven. Er zijn kerken, kloosters en andere monumenten te vinden, zoals de Dauphine Redoubt, de Citadel en Château Frontenac. Samen met de Benedenstad en de oude wijken vormt het een van de beste voorbeelden van een versterkte koloniale stad. Klik hier voor meer informatie.

Rideau kanaal

UNESCO Canada Rideau kanaalHet Rideau kanaal is een monumentale vroeg 19e-eeuwse constructie die 202 kilometer beslaat van de Rideau en Cataraqui rivieren, van zuid-Ottawa tot Kingston Haven. Het komt uit het Ontario meer en werd aangelegd voor strategische militaire doeleinden in de tijd dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wedijverden om de macht in deze regio. Het Rideau kanaal is een van de eerste kanalen die ontworpen is voor stoomschepen. Langs het kanaal zijn ook vestingwerken te vinden. Klik hier voor meer informatie.