Kroatië: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Oude stad van Dubrovnik
UNESCO Kroatie Dubrovnik
Dubrovnik werd in de eerste helft van de 7e eeuw door een groep vluchtelingen uit Epidaurum gesticht en wordt de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. De stad ligt aan de Dalmatische kust en werd vanaf de 13e eeuw een belangrijke mediterrane macht. Hoewel Dubrovnik zwaar beschadigd raakte door een aardbeving in 1667 is men erin geslaagd om de prachtige gotische, renaissance en barokke kerken, kloosters, paleizen en fonteinen te behouden. De oude stad raakte in de jaren negentig van de twintigste eeuw beschadigd door gewapende conflicten. UNESCO coördineert een groot restauratieprogramma. Klik hier voor meer informatie.

Nationaal park Plitvice meren

UNESCO Kroatie Plitvice merenHet Nationaal park Plitvice meren bevat een aantal prachtige meren, grotten en watervallen. Ze zijn gevormd door processen die typisch zijn voor karstlandschappen zoals de afzetting van travertijn (een soort kalksteen) barrières, die natuurlijke dammen creëren. Door een natuurlijke vorming van travertijn en dammen zijn er 16 meren ontstaan, verdeeld in boven- en ondermeren. De bovenste meren liggen in een dolomietvallei, omgeven door dichte bossen en met elkaar verbonden door talrijke watervallen. De onderste meren zijn kleiner en ondieper en worden omringd door kreupelhout. Het gebied is rijk aan fauna , waaronder de Europese bruine beer, wolf en zeldzame vogelsoorten zoals de oehoe en het auerhoen. Klik hier voor meer informatie.