Mexico: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Historisch centrum van Mexico Stad en Xochimilcore

UNESCO Mexico Mexico CityMexico Stad werd in de 16e eeuw gebouwd door de Spanjaarden op de ruïnes van Tenochtitlan, de oude Azteekse hoofdstad. De stad heeft vijf Azteekse tempels, een kathedraal (de grootste van het continent) en een aantal prachtige 19e en 20e-eeuwse openbare gebouwen zoals het Palacio de las Bellas Artes. Xochimilco ligt 28 kilometer ten zuiden van Mexico Stad. De stad heeft een netwerk van kanalen en kunstmatige eilanden, dat toont hoe de Azteken geprobeerd hebben een onherbergzaam gebied bewoonbaar te maken. De karakteristieke stedelijke en landelijke structuren – gebouwd vanaf de 16e eeuw en tijdens de koloniale periode – zijn goed bewaard gebleven. Klik hier voor meer informatie.

Pre-Spaanse stad Chichén Itzá

UNESCO Mexico Chichen ItzaDeze heilige plaats was een van de grootste Maya-centra van het schiereiland Yucatán. Gedurende zijn bijna 1000-jarige geschiedenis, hebben verschillende volkeren hun stempel gedrukt op de stad. De visie van de Maya’s en de Tolteken op de wereld en het universum wordt geopenbaard in hun stenen monumenten en kunstwerken. De fusie van de Maya constructietechnieken met nieuwe elementen uit het centrum van Mexico maken Chichén-Itzá een van de belangrijkste voorbeelden van de Maya-Tolteken beschaving in Yucatán. Verschillende gebouwen zijn bewaard gebleven, zoals de Tempel van de Krijgers – El Castillo – en het ronde observatorium bekend als El Caracol. Klik hier voor meer informatie.