Oostenrijk: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Paleis en tuinen van Schönbrunn

Vanaf de 18e eeuw tot 1918 was Schönbrunn de residentie van de Habsburgse keizers. Het paleis werd ontworpen door de architecten Johann Bernhard Fischer von Erlach en Nicolaus Pacassi en heeft prachtige voorbeelden van decoratieve kunst. In de tuinen van Schönbrunn ontstond in 1752 ’s werelds eerste dierentuin. Het is onmogelijk om de tuinen te scheiden van het paleis; ze vormen namelijk een organische uitbreiding daarvan. Om deze reden zijn paleis en tuin een perfect voorbeeld van een zogenoemd Gesamtkunstwerk; een meesterlijke mix van meerdere kunstvormen die samen één geheel vormen. In dit geval een opmerkelijk Barok-geheel. Klik hier voor meer informatie.

Historisch centrum van Wenen

Wenen ontwikkelde zich van vroege Keltische en Romeinse nederzettingen tot een middeleeuwse en barokke stad, de hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Sinds de 16e eeuw wordt Wenen algemeen erkend als de muzikale hoofdstad van Europa, met als bekendste periode het Weens classicisme. Het historische centrum van Wenen is rijk aan architectonische gebouwen zoals barokke kastelen en tuinen, maar ook de laat-19e-eeuwse Ringstrasse, omringd door indrukwekkende gebouwen, monumenten en parken. Het stedenbouwkundig en architectonisch erfgoed in het historische centrum van Wenen illustreren de Europese culturele en politieke ontwikkeling die de stad doormaakte tijdens de middeleeuwen, de barok en de Gründerzeit. Klik hier voor meer informatie.