City-trip Haarlem (2010)

Reisinspiratie: Samen met Anja een city-trip naar Haarlem gemaakt, ter invulling van een goedkopere dagkaart per trein.


Wim en Cora

We kiezen voor Haarlem omdat dat ons een leuk oud stadje lijkt, en omdat we dan onze vrienden Cora en Wim (oud-collega van Jacques) weer even kunnen ontmoeten die in Haarlem wonen.  We spreken af bij de Markt, waar het gezellig druk is door de wekelijkse warenmarkt en nu ook door de komende verkiezingen. Spandoeken geven aan dat het volgende week extra druk wordt als de Nederlandse Olympische Spelen-medaillewinnaars op de Markt gehuldigd gaan worden. Maar die drukte zijn we gelukkig voor, en nadat we Cora en Wim gevonden hebben eten we wat in een van de gezellige cafe-restaurants.

Haarlem

Haarlem is inderdaad een leuk stadje, en aan het eind van de Middeleeuwen een van de belangrijkste steden van Holland. De rivier het Spaarne kronkelt door het plaatsje en zorgt voor een speciale sfeer met de grachten, singels, boten en bruggen. De historische binnenstad ligt tussen het station en de Nieuwe Gracht en is gekenmerkt door veel monumenten en oude straatjes. In het hart van de binnenstad ligt de Grote Markt, met in de nabijheid historische gebouwen als het Stadhuis, de Vleeshal en de Grote of Sint Bavo-kerk.

Grote kerk

De Grote of Sint Bavo-kerk is de oudste kerk in Haarlem en gewijd aan de heilige Sint Bavo. Midden op het kerkgebouw staat een ruim 75 meter hoge houten, met lood bedekte, laat-gotische vieringstoren. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als een katholieke kerk. In 1559 werd de kerk de kathedraal van het nieuw opgerichte bisdom Haarlem, totdat de kerk na de Reformatie (Hervorming) een protestants bedehuis werd. We nemen de tijd om de kerk van binnen te bewonderen, en met name het Mullerorgel, een gigantisch pijp-orgel is indrukwekkend. Bij zijn voltooiing was het orgel het grootste ter wereld. Het heeft 62 stemmen en ongeveer vijfduizend pijpen, de kleinste daarvan hebben het formaat van een potlood, de grootste zijn ruim zevenendertig centimeter in doorsnede en ruim tien meter lang !

Teylers museum

Een bezoek aan Haarlem zonder een bezoek aan het Teylers museum kan natuurlijk niet. Vandaar dat we het eerste en oudste Nederlandse museum met een bezoek vereren.   van het land. Hier zijn allerlei voorwerpen van kunst en wetenschap te zien, van machines die electriciteit opwekken tot miljoenen jaar oude fossielen, historische boeken en munten. Maar ook Hollandsche meesters hangen in vol ornaat aan de muur, en zijn er prenten en tekeningen te bewonderen van Rembrand en Michelangelo. En dat allemaal in de schitterende ambiance en sfeer van de 18e en 19e eeuw (de tijd van de Verlichting), met de Ovale Kamer als van de belangrijkste pronkstukken. Heel fraai en knus, en teveel om in korte tijd te bewonderen ! Een gezellig dagje Haarlem zit er weer op, en na afscheid genomen te hebben van Cora en Wim lopen we weer terug naar het station. En in 1 uur en 32 minuten zijn we weer terug in Elst.