Duitsland (2010): City-trip Dresden

 

Reisinspiratie: City-trip naar Dresden met Anja en de familie Van den Hof in mei 2010. Per auto via Hannover heen en via Kassel (A4) terug, in totaal 1.400 kilometer.


Oldtimer

Met onze buren Roel en Fimke rijden we met de (dikke) Mercedes van Roel over de deutsche autobahn naar Dresden. Maar voor we daar aankomen bekijken we bij een autohandelaar in Hannover een fraaie oldtimer, een Mercedes 280 SL uit 1981, die Roel op internet gezien heeft. Weinig gereden en in originele staat, en als de prijs dichter bij elkaar komt wordt hij uiteindelijk gekocht ! We rijden snel verder naar Dresden, want het is best wel een heel eind. Maar dan rijden we langs de oude binnenstad via het Dorint (waar we dubbel geboekt waren) naar ons nieuwe hotel: InterCityHotel Dresden. Gelegen vlakbij Haubtbahnhof Nord en een prima uitvalbasis om Dresden te verkennen !

Dresden

Na het ontbijt rijden we met het (moderne) openbaar vervoer naar de Altstadt, om daar een rondtrip te boeken bij de Stadtrundfahrt Dresdner. Zo heb je in 90 minuten vanuit een dubbeldekker een prima indruk van de buitenwijken van Dresden. Via de zuidkant van de rivier de Elbe rijden we langs de Glaserne Manufaktur VW, de nieuwste glazen Volkswagenfabriek, en via de verschillende (soms zeer luxe) wijken van Dresden zien we de drie Elbschlosser (onder andere schloss Eckberg) fraai langs de Elbe liggen. De te bouwen nieuwe brug over de Elbe is een groot bouwterrein en schijn het gespreksonderwerp van de stad en omgeving te zijn. Via de stalen brug Blaues Wunder rijden we over de ELbe en via het hooggelegen gedeelte terug naar de oude binnenstad.


Die Altstadt

Het eindpunt van de bustour is de oude binnenstad, die Altstadt. Dit is het gebied waar de toeristen op af komen, en terecht ! Vanaf de Augustusbrucke, een van de oudste stenen bruggen van Europa die de Altstadt en Neustadt verbindt, kom je op het Theater Platz, het plein waaraan o.a. de Semperoper en de Zwinger liggen. De laatste bouwwerk is erg imposant, een orangerie en feestgebouwen in Barokarchitectuur welke in opdracht van koning Augustus der Starke gerealiseerd zijn. En natuurlijk bezoeken we ook de Frauenkirche met de fraaie pastelkleurige beschilderingen. Wel even in de rij staan, want vandaag gaat deze kerk maar 1 uur open. Maar dan zie je ook wat !


Dixieland Festival

Dit weekend staat het 40e Internationales Dixieland Festival Dresden op het programma, en op de zaterdag is er een openluchtfestival met allerlei Dixieland groepen. Met name in de luxe winkelstraat Prager Strasse treden diverse groepen op en is het gezellig druk. De swingende menigte laat zich opzwepen door de muziek en de bockworst gaat er ook goed in, dus we kunnen niet achterblijven ! De volgende dag ontbijten we lekker rustig, waarna we de 700 kilometer weer terug rijden. Een geslaagde city-trip in goed gezelschap, wat wil je nog meer !

Klik HIER voor alle foto’s !!