Enkhuizen: Zuiderzee museum (2010)

Reisinspiratie: Samen met Anja en buurmeisje Evelyn in juli 2010 naar het Zuiderzee museum in Enkhuizen.


Dagje Uit

Anja en ik hebben Evelyn, ons vroegere buurmeisje, een dagje uit beloofd en dat gaan we vandaag inlossen. De weersverwachtingen zijn zon-overgoten en Evelyn weet nog niet waar we naar toe gaan. Wij tot voor kort ook nog niet, maar een openluchtmuseum is niet alleen lekker met diit zomerweer, maar ook nog eens leerzaam. Dus halen we Evelyn bij haar huisje op en vertrekken richting het noorden.

 

Dijk Lelystad – Enkhuizen

Na Amersfoort besluiten we via Almere de dijk Lelystad – Enkhuizen te nemen als kortste route naar onze eindbestemming. Een goede keuze, want het is daar echt genieten. Ik heb nog nooit zoveel zwanen bij elkaar gezien, maar ook aalscholvers en allerlei soorten eenden en andere vogels bevolken het water en de randen van het Ijsselmeer. En natuurlijk de vele zeilboten die in de schittering van de zon op het water voorbij glijden. Erg fraai om te zien. Voordat we Enkhuizen binnenrijden drinken we nog wat op een terrasje en genieten van de ochtendzon en het uitzicht.

Zuiderzee museum

Het Zuiderzee museum staat buiten het dorp, is goed aangegeven en heeft een ruime parkeerplaats. Daarna brengt een boot ons naar het museum zelf dat een eigen aanlegplaats heeft. Het is druk op de boot, want een fanfare-orkest (geheel in oranje gekleedt, moet blijkbaar ook in het museum spelen. Het Zuiderzee museum is fraai opgezet, heeft voor jong en oud wat te bieden en zeker in de zon is het er goed toeven. Een oude molen, palingrokerij, oude huisjes uit Urk en Marken, een kaasmakerij, kerk annex gasthuis voor zieken, kortom….. de historie uit de Zuiderzee-tijd komt weer tot leven.

 

Enkhuizen

Na afloop lopen we natuurlijk ook nog even door Enkhuizen zelf. We hadden de contouren van het stadje al vanaf de boot gezien, maar er doorheen lopen is al even fraai. Oude gerestaureerde, soms erg scheefstaande huisjes, fraaie kerken, boten van allerlei formaten in de havens, en  en veel toeristen die flaneren in de zon. Ook wij storten ons op het ijs voordat we langzaam naar de boot slenteren die ons weer naar de auto brengt. Op de terugweg nog even gezellig uit eten en een afzakkertje bij de ouders van Evelyn, en dan zit de dag er weer op. Leerzaam, zonnig en heel gezellig !