Portugal (2010): City-trip Lissabon


Reisinspiratie: City-trip Lissabon als onderdeel van de rondreis door Portugal met Anja tijdens onze vakantie in september 2010.


Rondreis

We bezoeken de stad Lissabon als onderdeel van onze rondreis door Portugal van het noorden naar het zuiden. Na eerst het noorden van Portugal verkend te hebben (Porto, Braga, Mesao Frio, Coimbra) rijden we via de A1 naar de hoofdstad Lissabon. Ons hotel Corinthia Hotel Lisbon ligt vlakbij de dierentuin in een van de buitenwijken van de stad. We zijn wat te vroeg, en dus bekijken we onder andere een tweetal Rembrands en oosterse kunst en nog veel meer fraais in het nabijgelegen Museo Calouste Gulbenkian, een bekend museum in een modern gebouw en een mooie tuin. Het is erg druk in de stad, met veel grote pleinen waar iedereen af op komt scheuren, en waarbij de claxon tot de favourite instrumenten van iedee Portugese automobilist behoort.

 

Hop-on-hop-off

De hop-on-hop-off bus is voor ons altijd een beproefde manier om de stad te verkennen. De YellowBus rijdt ons in anderhalf uur door de binnenstad, langs de zee en naar het Expo ’98 terrein. De oude stad, met het kasteel op de heuvel, kenmerkt zich door de vele smalle straatjes die uiteindelijk allemaal eindigen aan het water. Op ieder plein (en dat zijn er vele) staat een standbeeld, en veel huizen stammen uit decennia geleden en zijn fraai gerestaureerd. Er heerst een ontspannen sfeer, en het zonnetje helpt daar uiteraard aan mee waardoor de vele terrasjes vol zitten. Het spreekwoord ” In Porto zijn ze aan het werk, in Braga zitten ze in de kerk, in Coimbra wordt gestudeerd, maar in Lissabon wordt geleefd” gaat zeker op: Lissabon is een bruisende stad.


Stadsdeel Belem

 Dit stadsdeel ligt een kleien zes kilometer buiten het centrum, en staat synoniem voor de ontdekkingsreizen. Als eerste lopen we langs de rivier de Taag naar de Torre de Belem, het verdedigingsfort uit 1519. Het is een van de mooiste kasteeltjes die we gezien hebben, en ook van binnen is het indrukwekkend. Een eindje verderop aan de Taag staat het Padrao dos Descobrimentos, het monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizen, met Hendrik de Zeevaarder voorop. De kerk van de Mosteiro dos Jeronimos is een van de mooiste kerken die win in Portugal, en daarbuiten, hebben gezien. De kerk is zowel van buiten als van binnen indrukwekkend vormgegeven. Binnen zijn er grote schilderijen en kleurrijke glas-in-lood ramen, en ook de tombe van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama staat hier opgesteld. Kortom, een van de indrukwekkendste delen van Lissabon.


Parque das Nacoes

Met de bus rijden we door naar het Parque das Nacoes, het vroegere Expo ’98 terrein. Hier staan fraaie moderne gebouwen, theaters, het hypermoderne Oriente-stadion, het grote winkelcentrum Vasco da Gama en vele, vele restaurants bijeen om ieder z’n vertier te geven. Met de kabelbaan bekijken we het geheel van de bovenkant. Al met al een heel fraai complex dat 12 jaar na data een nieuwe woonwijk is geworden (dit in tegenstelling tot het verpauperde wereldtentoonstellings-complex in Sevilla).

 


 Klik HIER voor alle foto’s !!