Portugal (2010): City-trip Porto


Reisinspiratie: City-trip Porto als onderdeel van de rondreis door Portugal met Anja tijdens onze vakantie in september 2010.


Rondreis

 We bezoeken de stad Porto als onderdeel van onze rondreis door Portugal van het noorden naar het zuiden. Vanuit Eindhoven Airport vliegen we met Ryanair in anderhalf uur rechtstreeks op Porto, en rijden met de huurauto de 12 kilometer naar de binnenstad. Met de spits de stad in proberen te komen kost veel tijd, en met moeite komen we aan bij Hotel Mercure Porto Centro in het hartje van de stad. Het is een goed hotel met een parkeergarage, en gelegen vlakbij de kerk Igreja Sto. Ildefonso. We zitten middenin het centrum, en van hieruit kunnen we de stad Porto gaan verkennen. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn net echt goed, maar in een stad zijn er veel plekken om te schuilen zullen we maar zeggen.

 

Hop-on-hop-off

Door de regen besluiten we de hop-on-hop-off bus te nemen,altijd een beproefde manier om snel de stad te verkennen. De rode toer van 90 minuten brengt ons van het oude stadscentrum naar de kust. Van Castelo do Queijo gaat de rit langs de Atlantische oceaan en via Castelo Sao Joao da Foz weer richting de oude stad. Porto kent vele smalle steegjes en het merendeel loopt of stijl omhoog of gaat weer stijl naar beneden. Via het Estacao de Sao Bente, het spoorwegstation met de lichtblauwe tegelmozaieken, lopen we naar het gemeentehuis, de Camara Municipal. Op dit plein, met beelden en fraai gerestaureerde gebouwen als het beursgebouw, heb je (voor het eerst) het gevoel dat Porto een belangrijke stad moet zijn geweest.


 

Kathedraal Se

De grote trots van Porto is de kathedraal Se, een 12 eeuwse fortachtige romaanse kerk. De kerk is indrukwekkend met z’n dikke muren, de grote deuren en z’n torens, maar nog indrukwekkender zijn de kloostergangen met de 18e eeuwse azulejos (tegels) die de wanden versieren. Deze lichtblauwe tegels met allerlei taferelen erop zijn zeer fraai, zeker in combinatie met de gewelven van het klooster. De tegels zie je overal in de kathedraal en de afbeeldingen op de tegels geven vaak een religieus verhaal weer. Buiten de kathedraal, die bovenop een heuvel staat, heb je eveneens een fraai uitzicht over de verschillende wijken van Port. Tevens zie je de rivier de Douro en zie je aan de overkant de tientallen porthuizen met hun kelders.


Port

Via de ijzeren brug Ponte de D. Luis 1 passeren we de rivier de Douro en rijden we Vila Nova de Gaia binnen, het centrum van de eeuwenoude porthandel. De boten waarmee de portvaten vroeger over de hele wereld verscheept werden liggen voor anker in de Douro. Uiteraard bezoeken we een van de porthuizen en kiezen voor Sandeman, in Nederland vooral bekend van de sherry, maar welke ook sterk is in de port. Het log (de schaduw van een man met Spaanse hoed en Portugese mantel) is wereldberoemd, en na het museum volgen we de toer door de kelders. De port wordt gerijpt in verschillende vaten, waarvan de grootste maar liefst 44.000 liter port kan bevatten, en na afloop weten we alles over de verschillen tussen ruby, tawny en vintage port !

 Klik HIER voor alle foto’s !!