Portugal (2010): Rondreis


Reisinspiratie: Rondreis door Portugal met Anja tijdens onze vakantie in september 2010. Per vliegtuig heen naar Porto en terug vanaf Faro, en tussendoor met de auto 1.667 kilometer gereden.

 

Rondreis langs Poussada’s

Onze rondreis van het noorden naar het zuiden van Portugal begint met een vliegreis van Eindhoven Airport naar Porto met Ryanair. Vandaar rijden we per Hertz-auto langs de verschillende districten in Portugal. Onderstaand lees je de beschrijving van de reis per district weergegeven. We overnachten waar mogelijk (of betaalbaar) in Pousada’s (Portugees voor: daar waar het rustig is). In Braga is dat een landhuis, in Mesao Frio een heus voormalig paleis, in Vila Pouca da Beira een voormalig klooster, in Ougem een middeleeuws huisje en in Estremoz zelfs een middeleeuws kasteel. Allemaal onderdeel van de Poussada’s da Portugal welke in het hele land unieke accommodaties als hotel exploiteren. En leuk om eens te verblijven op deze unieke plekken waar je anders nooit komt, laat staan overnacht !


District Porto en de Douro

Met Ryanair vliegen we van Eindhoven Airport naar Airo Porto Francisco Sacarneiro in Porto. Met de huurauto van Hertz rijden we de 12 kilometer naar de binnenstad van Porto, waar we verblijven in Mercure Porto Centro. Het is even zoeken, zeker in de spits, maar dan zijn we er tenslotte. We bekijken de stad al lopend (af en toe in de regen) en per hop-on-hop-off bus. Genoeg kerken te zien (Portugal is erg katholiek), kastelen langs de Atlantische Oceaan en fraaie gebouwen in de binnenstad. Via de brug Ponte de D. Luis 1 passeren we de rivier de Douro en rijden we Vila Nova de Gaia binnen, het centrum van de eeuwenoude porthandel. Natuurlijk bezoeken we een porthuis, Sandeman, voor een rondleiding (met proeflokaal) door de portkelders. Tot slot lopen we naar de kathedraal Se, een 12e eeuws fortachtig, romaane kerk. De kerk is indrukwekkend, maar nog indrukwekkender zijn de kloostergangen met 18e eeuwse azulejos (lichtblauwe tegels) die de wanden versieren. Later verblijven we in dit district in Mesao Frio, het gebied van de wijngaarden langs de Douro waar alle grote porthuizen hun druiven tot port verwerken. Hoog bovenop de terrassen zitten we in de Pousada Solar da Rede, wat vroeger een heus paleis geweest is. Erg lekker om s’avonds op het terras te dineren met uitzicht over de rivier de Douro met aan weerszijden de wijngaarden.   


 District De Minho

Vanuit Porto rijden we naar Braga, een kleine 100 kilometer naar het noorden.  We verblijven hier in de Pousada de Sao Vincente, een 19e eeuws landhuis dat vroeger een paleis geweest is. Braga is de kerkelijke hoofdzetel van Portugal, en een kathedraal, dertig kerken en de beroemde kerk Bom Jesus de Monte bepalen het gezicht van de stad. Deze laatste kerk heeft 1000 traptreden, en langs de witgekalkte wanden en afbeeldingen van de kruisweg van Christus klimmen we naar boven, om daar een fraai overzicht te hebben over de omgeving. De volgende dag bezoeken we het 50 kilometer verderop gelegen Parque Nacional da Peneda-Geres, het enige nationale park van Portugal. De brandlucht van de branden in de afgelopen periode ruik je duidelijk, alsook zijn de zwarte plekken goed te zien. Maar gelukkig is er nog heel wat fraais overgebleven.

 

District De Beiras

De Beiras is het district dat in het midden van Portugal ligt. Vanuit Mesea Frio rijden we door het bosrijke en heuvelachtige landschap naar onze Pousada Convento do Desagravo , een klooster in Vila Pouca de Meira. Een heel bijzondere locatie, je loopt door de kloostergangen en zelfs het originele altaar is aanwezig. Van hieruit bezoeken we de universiteitsstad Coimbra, waar de studenten nog met traditionele zwarte cape lopen. In Ourem verblijven we in Pousada Conde de Ourem, een groep middeleeuwse huizen binnen de stadsmuren van het kasteel. Dus stijl met de auto omhoog door de smalle straatjes. Een belevenis op zich ! 

District Lissabon

Lissabon is onze volgende stop waar we twee dagen verblijven. Corinthia Hotel Lisbon is onze uitvalsbasis, en met de hop-on-hop-off bus verkennen we de stad. In de binnenstad lopen de smalle straten allemaal stijl naar beneden naar het water, dus verdwalen kun je er niet. Veel pleinen, standbeelden, kerken en monimentale panden. En natuurlijk ontbreken de restaurants niet. Het Parque de …….. is van de wereldtentoonstelling Expo’98 getransformeerd naar een levendig stadsdeel waar het heel goed toeven is. In Belem tenslotte bekijken we de herinneringen aan de tijd van Vasco da Gama met de Portugese ontdekkingsreizen, zoals de Torre de Belem, het verdedigingsfort uit 1519, en het Padrao dos Descobrimentos, het monument met Hendrik de Zeevaarder voorop. De kerk Mosteiro dos Jeronimos is een van de mooiste kerken die we in Lissabon, en ver daarbuiten, gezien hebben. Een heel fraai en indrukwekkend gedeelte van Lissabon.


District De Alentejo

Vanuit Lissabon rijden we via de ruim 17 kilometer lange tui-brug Vasco da Gama westwaarts richting Spanje, om precies te zijn naar Estremoz. Dit is duidelijk een minder toeristisch deel van Portugal, en de langdurige droogte zorgt ervoort dat het landschap er wat troosteloos uitzien. De basten van de kurkeiken zijn hier het belangrijkste product, en daar zie je er duizenden van. In Estremoz verblijven we in Pousada de Rainha Santa Isabel, een waar kasteel uit de middeleeuwen. Hoge gewelven, indrukwekkende trappen, authentieke schilderijen en meubels, je proeft hoe het hier voreger aan toe ging. Als dagtocht gaan we naar Evora, het dorp dat in 1986 door de Unesco op de lijst van Werelderfgoed is geplaatst. Erg toeristisch, en eigenlijk is de Capela dos Ossos, de kapel waarbij de muren opgetrokken zijn uit menselijke (van monniken) botten en schedels, het enige indrukwekkende. Vanuit Estremoz rijden we de (relatief) lange tocht van 260 kolometer naar het zuiden, de Algarve.

 

District De Algarve 

Het bergachtige landschap maakt bij binnenkomst van De Algarve plaats voor heuvelachtige bossen en haarspeldbochten. Ook de zon gaat weer schijnen en dat maakt de omgeving gelijk een stuk mooier. We verblijven de laatste twee dagen in Faro, en Hotel Faro ligt precies in het centrum. Een leuke haven, veel luxe winkels en restaurants, en veeeel toeristen. Maar buiten het centrum is de stad sterk verpauperd. Maar ja, de laatste dag vertrekken we al zeer vroeg vanaf Faro Airport  en dan is het wel lekker om dichtbij het vliegveld te zitten.

 


Golfen

De Algarve is het paradijs voor de golfers, dus ook wij gaan op zoek. Het 25 kilometer verderop gelegen resort Vilamoura heeft maar liefst vijf golfbanen binnen haar muren. We rijden naar de Pinhal golfbaan en huren de benodigde golfspullen. Anja rijdt mee in de buggy en al snel staan we op de eerste hole. Het is een parklandbaan met heel veel groen, voornamelijk pine apple trees. De greens lopen snel, de bunkers zijn groot met hele stijle en hoge wanden, en de baan kronkelt zich door het heuvelachtige landschap. Het is tegen de 35 graden en dan is de schaduw onder de bomen wel heel lekker warm om uit te blazen. Een fraaie baan, en ook de luxe witte appartmenten dragen bij aan een wat Disney/achtige uitstraling. Leuk om ook hier een keer te gaan golfen, want het ging zeker niet slecht. Zeker voor herhaling vatbaar !    

Klik HIER voor alle foto’s !!  

 

        

Reisverslag

Download Rondreis Portugal