Griekenland: UNESCO wereld erfgoed

Unesco logoUnesco wereldkaart

Het UNESCO wereld erfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Onder staand het werelderfgoed welke wij op onze reizen bezocht hebben.

Archeologische stad Delphi

UNESCO Griekenland DelphiHet pan-Helleense heiligdom Delphi – waar het orakel van Apollo sprak – was de plaats van de omphalos, de ‘navel van de wereld’. Delphi was in de 6e eeuw voor Christus het religieuze centrum en symbool van de eenheid van de oude Griekse wereld. Delphi vormt een harmonieus geheel met het prachtige landschap, waarin meerdere monumenten staan. Enkele van de belangrijkste zijn: de tempel van Apollo, de schatkamer van de Atheners, het altaar van de Chioten, de stoa van de Atheners, het theater, het stadion, een Castaliaanse bron (overblijfselen van twee monumentale fonteinen), Tholos en de veelhoekige muur. Klik hier voor meer informatie.

Acropolis van Athene

UNESCO Griekenland AcropolisDe Acropolis van Athene en haar monumenten zijn universele symbolen van de klassieke geest en beschaving. Ze vormen de grootste architectonische en artistieke complexen uit de Griekse Oudheid. In de eeuw na de overwinning tegen de Perzen en de stichting van de democratie, kreeg Athene een leidende positie. In die periode werden de ambitieuze plannen van de staatsman Pericles uitgevoerd. Onder leiding van de beeldhouwer Pheidias veranderde de rotsachtige heuvel in een uniek monument voor het denken en de kunst. De belangrijkste gebouwen uit die periode zijn het Parthenon, het Erechtheion, de Propyleeën, de monumentale entree tot de Acropolis en de kleine tempel van Athene Nike. Klik hier voor meer informatie.

Meteora

UNESCO Griekenland MeteoraHet gebied van de meteora (Grieks voor in de lucht zweven) omvat bijna ontoegankelijke zandsteen pieken (menora), meer dan 400 meter boven de Peneas vallei. Vanaf de 11e eeuw vestigden monniken zich op deze rotspunten, de ‘zuilen van de hemel’. Ondanks grote moeilijkheden werden er vierentwintig kloosters gebouwd ten tijde van de grote herleving van het kluizenaarsideaal in de 15e eeuw. Dit ideaal bracht een eigen type kloosterbouw mee. Hun 16e-eeuwse fresco’s markeren een belangrijke fase in de ontwikkeling van de post-Byzantijnse schilderkunst. De kloosters bloeiden tot de 17e eeuw. Tegenwoordig huisvesten slechts vier kloosters – de Hagia Stephanos, Hagia Trias, Varlaam en Meteron – nog religieuze gemeenschappen. Klik hier voor meer informatie.

Heiligdom van Asklepios in Epidaurus

UNESCO Griekenland Asklepios EpidaurusHet heiligdom van Asklepios, de god van de geneeskunde, ligt in een kleine vallei in de Peloponnesos. Het ontwikkelde zich vanuit een veel vroegere cultus van Apollo (Maleatas) tot de officiële cultus van de stadstaat Epidaurus in de 6e tot de laatste eeuw voor Christus. De belangrijkste monumenten dateren uit de 4e eeuw. Vooral de tempel van Asklepios, de Tholos en het Theater worden beschouwd als voorbeelden van de meest zuivere meesterwerken van de Griekse architectuur. Het uitgestrekte gebied met zijn tempels en hospitalen gewijd aan de genezende goden, geeft een waardevol inzicht in de genezingscultus van de Griekse en Romeinse tijd. Klik hier voor meer informatie.

Archeologisch gebied van Olympia

UNESCO Griekenland OlympiaDe stad Olympia ligt in een vallei in de Peloponnesos. De naam Olympia verwees naar de heilige berg van Olympus, de verblijfplaats van de god Zeus. In de 10e eeuw voor Christus werd Olympia een centrum voor verering van Zeus. De Altis – het heiligdom voor de goden – heeft een van de grootste concentraties van meesterwerken uit de oude Griekse wereld. Naast tempels zijn er in het gebied overblijfselen te vinden van alle sportaccommodaties die gebouwd werden voor de Olympische Spelen. Deze werden in Olympia om de vier jaar gehouden, de eerste in 776 voor Christus. Klik hier voor meer informatie.